Åpningsinnlegg til Samling for undervisningssykehjemmene i region Øst
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Abildsø undervisningssykehjem
Tale/innlegg | Dato: 01.04.2008
Kjære alle sammen
• Velkommen til denne samlingen for alle undervisningssykehjem i Helseregion Øst.
• Jeg er veldig glad for å være her i dag. Dette er en spesiell dag, en merkedag som vi har jobba for over lang tid. En dag som markerer et skille, som markerer den foreløpige slutten på en mangeårig prosses og en dag som innleder til en ny tid.
• Dette er en merkedag av flere grunner.
• For det første er det en merkedag fordi jeg i dag har den glede av å erklære Glemmen sykehjem i Fredrikstad kommune som satellittundervisningssykehjem i Østfold fylke! Gratulerer!
• Jeg vet at konkurransen om å bli satellitt i Østfold var hard, og at det var flere gode og velbegrunnende søknader fra sykehjem som ønsket å bli undervisningssykehjem i Østfold fylke.
• Jeg er kjent med at Glemmen sykehjem i sin søknad utmerka seg i med å ha et godt kvalitetsarbeid, at dere er flinke til å utvikle og implementere nye prosjekter, og siste men ikke minst, at dere tenker bredt når det gjelder samarbeid og fagutvikling. Dere har iverksatt samarbeidsprosjekter med andre kommuner i fylket og med våre venner i Sverige, blant annet i forhold til å styrke tjenestetilbud til mennesker med demens.
• Så igjen gratulerer og lykke til med det viktige arbeidet dere nå står overfor med å utvikle Glemmen satellittundervisningssykehjem.
• Dette er også en merkedag fordi vi med Glemmen sykehjem har fått undervisningssykehjem i alle landets fylker!
• Ett av de overordnede målene med undervisningssykehjemmene har vært å sikre spredning til hele landet gjennom å etablere minst ett satellittundervisningssykehjem i hvert fylke. Den målsettingen har vi nådd i dag!
• Vi har nå til sammen 25 undervisningssykehjem i landet (i noen fylker er det flere sykehjem som samarbeider om satellittfunksjonen), fra Karasjok i nord til Sogndalstunet i Sør. Det betyr at vi har 25 viktige ressurssentra, med ansvar for undervisning, fag- og kompetanseutvikling og forskning i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det skal vi være stolte og glade for.
• Denne dagen er en viktig milepæl i det langsiktige arbeidet med å utvikle undervisningssykehjem som et landsomfattende kompetansehevende tiltak. Undervisningssykehjem ble introdusert i Norge i 1997, startet som et prøveprosjekt i 1999 og ble endret til en permanent satsing i 2004. I løpet av de siste 10 årene har det blitt en gradvis økning i antallet undervisningssykehjem og i dag har altså alle fylker et slikt kompetansesenter.
• Samfunnet trenger undervisningssykehjemmene. De kommunale helse- og omsorgstjenesten trenger undervisningssykehjemmene.
• Vi vet at samfunnet står overfor krevende omsorgsutfordringer i framtida. Disse utfordringene må vi møte ved å sikre god rekruttering, høy kompetanse og stabil bemanning i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
• Målsettingene med undervisningssykehjemmene er å heve kvaliteten og styrke kompetansen i omsorgstjenesetene, både gjennom å stimulere til fagutvikling og forskning, utvikle gode læremiljøer, bidra til å styrke og rekruttere kompetente medarbeidere, og heve omsorgsarbeidets faglige nivå og prestisje.
• Arbeidet i undervisningssykehjemmene har gjennom disse årene båret mange og gode frukter. Undervisningssykehjemmene kan vise til gode resultater når det gjelder rekruttering av kompetent personale, blant annet sykehjemsleger. Det har dessuten vært gjennomført et betydelig antall fagutviklingsprosjekter og jeg vet at arbeidet i undervisningssykehjemmene er preget av stort lokalt engasjement fra mange kunnskapsrike og kreative medarbeidere. (Fra evaluering foretatt i 2003 av Ingar Pettersen og co as)
• Undervisningssykehjemmene driver et dynamisk og prosessuelt arbeid, der erfaringer som høstes bidrar til nye ideer og prosjekter, og reformulering av mål og oppgaver. Akkurat i disse dager legges den siste hånden på en strategi for undervisningssykehjemmene for perioden 2008- 2010. Utfordringene videre er blant annet å sikre spredning av kunnskap og faglige ferdigheter, til hele den kommunale omsorgstjenesten.
• Avtalen om oppfølgingen av Omsorgsplan 2015, som ble inngått mellom regjeringspartiene, Krf og Venstre i november i fjor understreker betydningen av kompetansespredning til alle tjenestene i omsorgskjeden.
• Partene sier i avtalen at de er enige om å utvikle prosjektet ”Undervisningshjemmetjenester” etter modell fra undervisningssykehjemmene. Sogndalstunet, Hovedundervisningssykehjem i Helseregion Sør, skal i 2008 iverksett et pilotprosjekt med fokus på helse- og omsorgstjenesten i sin helhet.
• Jeg ser med glede og forventning på det videre arbeidet i alle landets undervisningssykehjem. Jeg tror det er viktig å utveksle erfaringer og kunnskap, slik dere skal gjøre på denne samling i dag og i morgen. Jeg ønsker dere lykke til videre med denne samlingen og med det viktige arbeidet dere står i hver dag! Takk for meg - og igjen gratulerer med dagen!