Historisk arkiv

Innlegg av Kari Henriksen

Ja til flere drittsekker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Noen ganger er det en ufordragelig rolle å være ”drittsekken” som setter grenser for barn og unge. Men det må bli flere ”drittsekker” ved kassaapparatene i dagligvarebransjen. Mindreårige må nektes å kjøpe alkohol på butikken.

Noen ganger er det en ufordragelig rolle å være ”drittsekken” som setter grenser for barn og unge. Men det må bli flere ”drittsekker”  ved kassaapparatene i dagligvarebransjen. Mindreårige må nektes å kjøpe alkohol på butikken.

Juvente har avdekket at dagligvarebransjen ikke har gode rutiner for å hindre salg av alkohol til mindreårige. Vi skal lytte når unge engasjerer seg i alkoholpolitikk og ber om strengere grenser! Det er de voksnes ansvar; foreldre, ansatte ved skjenke- og utsalgssteder, politikere og næringslivsledere - å sørge for at mindreårige ikke får alkohol.

Aldri før har så mange unge vært innlagt på akuttavdelinger med akutt alkoholforgiftning, som er en livstruende tilstand, for pumping. Mange unge utsettes for vold og overgrep i forbindelse med fyll, og berusede ungdommer er involvert i bilulykker og andre ulykker. Dette fører i verste fall til at de mister livet. For mange fører det til varige psykiske og fysiske skader.

Dagligvarebutikkene som har fått bevilling for salg av alkohol har et spesielt ansvar. Det er ikke noe de kan ta lett på. De får tillit av kommunen gjennom en bevilling, og de er forpliktet til å oppfylle alkohollovens bestemmelser. Da må de vise seg tilliten verdig. Det var derfor gledelig å høre en representant for dagligvarebransjen uttale denne uka at næringen selv må se på nye virkemidler, blant annet vurdere et internt bøtesystem til butikker som ikke følger opp kontrollrutiner. Det er bra!
Kontroller er viktige for å avdekke avvik og luke ut useriøse aktører. Men det er å forvente at seriøse næringsdrivende følger lovens bestemmelser, uavhengig av hvor ofte de blir kontrollert. Vinmonopolet har gjort noen systematiske grep: Mange anonyme kontroller, også for å avdekke om voksne kjøper for mindreårige, reklamekampanjer og holdningsarbeid. Vinmonopolet har færrest brudd i Juventes undersøkelse. Her er det flere som har noe å lære. Jeg vil rett over jul invitere dagligvarebransjen og Vinmonopolet til møte for å diskutere hva næringen vil gjøre for å overholde alkohollovens bestemmelser.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) årlige kartlegging viser at kommunenes kontroller ikke fungerer godt nok. Regjeringen har grepet fatt i dette, og får nå laget en veileder som skal gi bedre kontroller. I 2009 er det i tillegg bevilget 6 millioner kroner ekstra til å få høyere kvalitet på kontrollene, slik at de holder som bevis i saker om inndragning av salgsbevilling.
 
Alle kommuner er pålagt å ha alkoholpolitiske handlingsplaner. I disse planene bør de vurdere salg av alkohol som en viktig del av forebyggingen. Fortsatt er det kommuner som ikke har slike handlingsplaner. Disse kommunene vil bli fulgt tettere opp fra vår side. Å være ”drittsekk” er av og til det eneste rette. Det er et ansvar vi har som voksne. Når unge selv etterspør tydeligere grenser, er det bare å ta imot utfordringen: Takk til Juvente - nei til salg av alkohol til mindreårige!