Historisk arkiv

Overrekkelse av rapport om kjønnslemlestelse i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Vi vet at holdningsarbeid, opplysning, kunnskap og lovverket virker forebyggende. Derfor må dette arbeidet fortsette med full styrke, sa Sylvia Brustad da rapporten ”Kjønnslemlestelse i Norge” ble lagt fram.


• Jeg vil takke Institutt for samfunnsforskning (ISF) for en grundig og omfattende rapport på et vanskelig område.

• Jeg har merket meg at praksisen med kjønnslemlestelse heldigvis foregår i mindre omfang enn antatt, og at kjente tilfeller ligger lenger tilbake i tid. Jeg er glad for at rapporten støtter hypotesen om at mange har sluttet med denne praksisen.

• Dette er en positiv utvikling fordi kjønnslemlestelse er et overgrep og det er ulovlig. Derfor vil jeg takke ildsjeler i berørte miljøer og i faggrupper som har godt i bresjen for å endre holdninger til denne praksisen, og forebygge at denne type overgrep mot jenter får fortsette.

• Vi vet nå at holdningsarbeid som er i gang, virker forebyggende: Det vil si opplysningsarbeid, økt kunnskap om helse og anatomi, mobilisering i de berørte miljøene, utdanning av kvinner og jenter, engasjement i trossamfunnene og lovbestemmelser.

• Dette arbeidet må fortsette med full styrke.
• Vi er opptatt av at helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal få tydelige signaler om hvordan vi skal følge opp anbefalingene i rapporten – nå når vi skal jobbe videre med tiltakene i handlingsplanen.

• Vi vil nå gå grundig gjennom rapporten. Barne- og likestillingsministeren og jeg er skeptiske til om tvungen underlivssjekk av jenter er et riktig virkemiddel for å forebygge kjønnslemlestelse.

• Mange anbefalinger i rapporten følges allerede opp i regjeringas handlingsplan mot kjønnslemlestelse som kom i februar.  Rapporten vi har fått i dag, er et viktig bidrag og innspill til hvordan vi skal jobbe videre med tiltakene i handlingsplanen.

Til pressemelding