Historisk arkiv

Nå må alle vaske hendene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Kronikk i VG 27. juli 2009

Influensapandemien kommer stadig nærmere oss. Det er fortsatt relativt få smittetilfeller av den nye influensaen i Norge. Ved siste offisielle oppdatering sist fredag var det 197 bekreftede tilfeller. Men gjennom helgen har vi fått flere nyheter om smitte på en 4H-leir i Gloppen i Sogn og Fjordane og i forbindelse med Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, og om tre smittede som er innlagt på sykehus for intensiv behandling.

For ungdommen og arrangørene er det leit at leirer som de har gledet seg til, blir forkortet. For de som blir alvorlig syke og deres pårørende er det urovekkende og trist å bli slått ut av denne sykdommen.

Vi vil i dagene og ukene fremover høre om stadig nye tilfeller. Denne utviklingen er som forventet. Vi må dessverre også regne med at nordmenn vil dø av den nye influensaen. Viruset smitter ikke fritt i Norge enda, men dette kan forventes når tid som helst, og før denne kronikken er trykket er vi kanskje allerede kommet der. Uansett hvordan myndighetenes tiltaksplaner hadde sett ut ville de ikke vært gode nok til å kunne forhindre smitte til Norge. Virus kjenner ingen landegrenser, og med den reiseaktiviteten vi nordmenn har, er det naturlig at også smitten kommer til Norge.

Det er mange som lurer på om det er trygt å reise til andre land eller møtes på idrettsarrangementer som Norway Cup. Norske myndigheter fraråder ingen reiser, ei heller innenlands til Norway Cup. Vi må tross alt huske på at dette er en moderat alvorlig sykdom. Vi kan ikke la den styre alt vi gjør i samfunnet. Men personer med økt risiko for alvorlig sykdom eller komplikasjoner etter influensasykdom, inkludert gravide, bør nøye vurdere behovet for å reise til områder med høy influensaaktivtet.

Alle kan bidra til å begrense smittespredningen ved enkle tiltak som styrket hoste- og håndhygiene før vi får vaksinen. I tillegg må de som blir syke gjøre sitt for å unngå å smitte andre.

Dette er en varslet krise. Vi har planlagt vår respons på influensaen i lang tid, og nå nøster vi i de løse tråder som finnes for å tilpasse oss den reelle situasjonen. I Europa er Storbritannia hardest rammet. Vi kan lære av dem. Derfor har jeg nå bedt Helsedirektoratet gå gjennom tallmaterialet fra Storbritannia for å danne seg et så godt bilde som mulig av hvordan smitten brer seg, og hva slags tiltak vi trenger. Per i dag er epidemien hovedsaklig mildere enn norske helsemyndigheter har planlagt for. Men det kan likevel være sider ved sykdomsbildet som ser annerledes ut enn vi har trodd.

Vi trapper nå opp kommunikasjonstiltakene med en egen telefontjeneste for publikum fra mandag 3. august og utsending av informasjonsmateriell til skoler og barnehager før skolestart.

Influensa A(H1N1) er fortsatt en ny sykdom som vi ikke eller i liten grad har immunitet mot. Derfor forventer vi langt flere syke enn ved vanlig influensa. Noen grupper, og andre grupper enn ved vinterinfluensa, blir alvorlig syke med stort behandlingsbehov. Vaksinen mot sykdommen foreligger ikke ennå, men kommer trolig tidligere enn vi først antok. De som er i risikogrupper og helsepersonell som skal omgås de influensasyke vil få førsteprioritet. Etter hvert vil hele befolkningen få tilbud om vaksine.

Nordmenn kan føle trygghet. Vi har en god helsetjeneste, vi er et folk med generelt god almenntilstand, og myndighetene har et stort beredskapslager av influensamedisin. De fleste vil oppleve egen sykdom som en ordinær influensa. Det kan bli krevende for både helsetjenesten og for samfunnet at sykefraværet i perioder kan bli høyt. Derfor har jeg også bedt Helsedirektoratet lage planer for å hente inn ekstra personer for å styrke kommunene og spesialisthelsetjenesten ved behov. Helsetjenesten tar høyde for at flere vil ønske kontakt, rådgivning, pleie og hjelp når de blir syke. Denne epidemien kan bli en stor utfordring for norsk helsetjeneste, men jeg har stor tillitt til at helsetjenesten takler denne utfordringen på den beste måten.