Historisk arkiv

Åpning 10 års jubileum for Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Holdt 23. september 2010

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale ved tiårsjubileumet for Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring.

Takk for invitasjonen til å holde åpningsinnlegg her på 10 års jubileet til Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring.

Stadig flere av oss må leve med sykdommer som ikke kan helbredes. Livet endrer seg, både for den som rammes, men også for de pårørende. Men ved hjelp av kunnskap, kan vi lære å leve med sykdommen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Anders Bayer (OUS)
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under talen. Foto: Anders Bayer (OUS)

I 1997 ble det første Lærings- og mestringssenteret i Norge etablert ved Aker. Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring ble etablert tre år etter, i år 2000. Mennesker med kroniske sykdommer satt på en unik kunnskap om egen sykdom som man nå skulle ta i bruk. Ved etableringen av senterene ble det lagt vekt på:

  • å leve med kronisk sykdom
  • mestring av kronisk sykdom
  • nærmiljø
  • kunnskap om egen sykdom

Arbeidet med lærings- og mestringssentre har vært en suksess. I dag er det 63 slike sentre over hele landet. De er en møteplass for helsepersonell, erfarne brukere, pasienter og pårørende. Pasienter og deres nærmeste får informasjon, kunnskap og hjelp til å håndtere langvarig sykdom og forandringer som følger i hverdagen.

Vi er alle forskjellige, og opplever smerter og sykdom ulikt. Vår kunnskap om egen kropp, helse og smertegrense må legges til grunn når vi skal lære å leve med en sykdom. Helsetjenestens viktigste oppgave er å bidra til at vi i størst mulig grad kan mestre hverdagen. Helsepersonell kan gi oss svar på noen spørsmål, men de skal også stille de rette spørsmålene. Pasient og pårørende får selv mulighet til å gjøre egne erfaringer. På lærings - og mestringssentrene blir tilbudene utviklet i et samarbeid mellom fagpersoner og brukere som deler sine erfaringer og kunnskaper. Slik setter vi pasienterfaringer i system.

Lærings- og mestringstilbud er en viktig del i det helhetlige helsetilbudet, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. Etablering av tilbud i kommunene nær der folk bor, vil kunne forebygge sykdomsutvikling. Vi har lett for å tro at helsetjenesten kan løse alle problemer. God helse handler i stor grad om å mestre hverdagen i nærmiljøet, i familien, på skolen og i arbeidslivet. Derfor er det nødvendig med en kraftig satsing på forebyggende arbeid. For jo tidligere man griper inn, desto bedre er sjansene for å hindre at større problemer oppstår. Dette er også intensjonen i samhandlingsreformen. Å lære å håndtere en kronisk sykdom innebærer å innse at grensene for hva vi kan makte er mindre enn før. Læring og mestring av sykdom kan gi økt livskvalitet og tilfredshet. Det kan i enkelte tilfeller også føre til færre sykehusopphold.

Jeg er imponert over det arbeidet dere har gjort i disse årene. Behovene for lærings- og mestringstilbud er store.

På pilgrimvandringen var vi alle del av et fellesskap. Alle hjalp hverandre slik at vi sammen kunne gjennomføre hele vandringen. Slik er det også i livet for øvrig. Når sykdom oppstår, må vi bli flinkere til å gå veien sammen, både helsepersonell, pasienter og pårørende. Slik kan vi gjøre det tryggere for hverandre å gå deler av veien alene.

Jeg ønsker dere lykke til videre med det viktige arbeidet dere gjør.