Historisk arkiv

Nasjonalforeningen for folkehelsen 100 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Hilsningstale, 18. juni

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens hilsningstale ved markeringen av 100-årsjubileet til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Deres Majestet, kjære venner av Nasjonalforeningen for folkehelsen,

Gratulerer med 100 års jubileet!

For mange i min generasjon var TUBFRIM vårt aller første møte med Nasjonalforeningen for folkehelsen. Med små barnehender klippet vi sirlig av frimerkene på brev og kort. Vi sendte dem i tykke konvolutter til TUBFRIM i Nesbyen.

Tuberkulose var en skremmende sykdom som de voksne fremdeles snakket lavt om. Kanskje kjente vi også noen som var blitt syke?

Nasjonalforeningen for folkehelsen ble startet i 1910 –  nettopp for å bekjempe tuberkulose som var datidens største folkesykdom. I dag har vi heldigvis god kontroll på tuberkulose i Norge. Men Nasjonalforeningen lever videre i beste velgående.  

Dere representerer mer enn 36 000 medlemmer i 550 helselag og demensforeninger over hele landet. Det er imponerende.

Jeg er glad for at vi i Norge har en frivillig sektor med stort engasjement. En sektor som har vilje og evne til å finne nye løsninger på dagens og fremtidens velferdsutfordringer.

Det er tre pilarer som er viktige for samfunnet vårt: Offentlig, privat og frivillig sektor. Alle tre er selvstendige, men likevel fullstendig avhengig av hverandre. Tar du bort et bein, så raser det hele sammen. Jeg synes dette er et godt bilde på hvor viktig fellesskapet er.

De ideelle organisasjonene har en lang og god tradisjon som bidragsytere til fellesskapet.  Både i størrelse og innhold er Nasjonalforeningen for folkehelse svært viktig. 

Samfunnet er i endring. Det blir flere eldre, og det er et adelsmerke på velferdssamfunnet vårt. Men flere eldre betyr samtidig at flere blir syke og at flere får kroniske sykdommer. Det betyr også at vi får langt større press på helse- og omsorgstjenestene i fremtiden.

Men alle skal få gode helse- og omsorgstjenester også om 20 år. Det skal ikke være tvil om det. Det er derfor vi gjør endringer i helse- og omsorgssektoren. På veien videre skal vi satse mer på å forebygge og begrense sykdom, og på at folk skal få mer og bedre hjelp der de bor – i kommunene.

Regjeringen vil forsterke, forbedre og fornye helse- og omsorgstjenestene, så vi er klar for framtidens utfordringer.  Det skal vi få til – og vi trenger dere. Gode offentlige tjenester må spille på lag med det levende lokalsamfunnet og de ideelle organisasjonene.

I dag vil jeg hylle Nasjonal Foreningen for folkehelsen. Det er mange grunner til det:

  • Dere har vært pionerer i det frivillige arbeidet gjennom 100 år.
  • Dere har vist vei for det som senere er blitt naturlige oppgaver for velferdssamfunnet.
  • Foreningen har vært en spydspiss i arbeidet med å hjelpe grupper som samfunnet tidligere ikke har tatt godt nok vare på.  
  • Dere bidrar aktivt til forskning og utvikling på flere medisinske områder.
  • Og dere er engasjert i folkehelsearbeid som dekker hele spekteret –  som nyfødtmedisin, helsestasjoner, røykesluttkurs, eldresentre, frivillighetssentraler og demensforeninger, bare for å nevne et lite knippe. Listen kan bli mye, mye lengre.

Politikere i alle leire er enige om at frivillig arbeid og ideelle humanitære organisasjoner er viktig for å nå målene i helse- og omsorgspolitikken.

Slik har det vært så lenge Nasjonalforeningen  for folkehelsen har eksistert, og jeg tror det vil bli slik også i tiden framover.

Mitt ønske ved 100 års jubileet er derfor at Nasjonalforeningen for folkehelsen fortsetter å ta fatt i områder der velferdssamfunnet er lite utviklet, at dere går nye veier og fortsatt driver nybrottsarbeid.

Gratulerer med dagen og hjertelig til lykke med jubileet!