Historisk arkiv

Åpning av Trondheimsklinikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Tirsdag 15. februar

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale ved åpningen av Trondheimsklinikken tirsdag 15. februar.

Kjære alle fremmøtte!

Dette er en gledens dag. Og det er ekstra hyggelig i disse tider – der det kan oppleves å være langt mellom ”gladsakene” – å kunne åpne et flunkende nytt bygg.

Dette bygget skal tilby en rekke tjenester for mennesker som i særlig grad trenger samfunnets støtte og hjelp.

Styreleder i Helse Midt-Norge Kolbjørn Almlid, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og styreleder Greta Herje i Rusbehandling Midt- Norge. Foto: Helse Midt-Norge.Styreleder i Helse Midt-Norge Kolbjørn Almlid, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og styreleder Greta Herje i Rusbehandling Midt- Norge. Foto: Helse Midt-Norge.

Mennesker med psykiske lidelser eller rusmiddel¬problemer er ikke blant dem som roper høyest i samfunnet. Dessverre er det heller ikke deres stemme som oftest blir hørt når viktige beslutninger skal tas i Helse-Norge.

Det er derfor med stolthet jeg kan åpne Trondheimsklinikken. Dette er et strålende eksempel på at dere i Midt-Norge har prioritert å styrke tilbudene til en svært sårbar pasientgruppe.

Jeg er klar over at Helse Midt-Norge og Rusbehandling Midt-Norge virkelig har ”gravd dypt i lommene” for å kunne realisere Trondheimsklinikken.

Hovedmålet er å øke bredden og kvaliteten på tjenestetilbudet. Å samle flere klinikker gjør at ressursene kan utnyttes mer effektivt og at det blir lettere å få til tverrfaglighet i behandlingen.

Dette – og samlokaliseringen med psykisk helsevern – skal bidra til bedre faglig kvalitet og ikke minst en bedre pasientopplevelse.

Det ligger lang tids planlegging bak dette bygget. Det lille inntrykket jeg allerede har fått, forteller meg at det er et flott bygg som nå kan tas i bruk.

Jeg gleder meg til å bli vist rundt og med selvsyn kunne konstatere at dette er stedet for å skape gode møter mellom mennesker.

Jeg har jo ”smuglest” litt om Trondheimsklinikken, og har fått inntrykk av at dette er et sted hvor tjenestene er godt tilrettelagt og av god kvalitet.

Her er det brukeren som står i sentrum. Bygget signaliserer at den som er psykisk syk eller rusmiddelavhengig er like mye verdt som andre pasienter i samfunnet vårt. Jeg er sikker på at tilbudet vil løfte status for de rusavhengige i denne helseregionen.                           

Jeg vet at Helse Midt-Norge også arbeider med andre tiltak for rusmiddelavhengige. Det er åpnet en egen Rusakutt i Ålesund og i Trondheim, og i dag åpnes også en sengepost for rusmiddel-avhengige i Levanger med 6 senger. Her er det også akuttfunksjon.

Videre planlegges det til neste år en sengepost i Helse Nordmøre og Romsdal. Sammen med økt poliklinisk aktivitet, gjør det at Helse Midt-Norge har et behandlingsapparat for rusmiddelavhengige som er tilpasset befolkningens behov.

Alle elementene jeg har nevnt, er helt i tråd med regjeringens Opptrappingsplan på rusfeltet og satsingen som har fulgt med denne planen. Det viser at det nytter å prioritere arbeidet med å styrke tilbudene for rusmiddelavhengige.        

Jeg vil med dette erklære Trondheimsklinikken for åpnet.