Tale ved åpning av PET/CT-senteret ved Oslo universitetssykehus
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Mandag 14. februar 2011
Tale/innlegg | Dato: 14.02.2011
Av: Tidligere helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale ved åpning av PET/CT-senteret ved Oslo universitetssykehus mandag 14. februar 2011.
Kjære alle sammen
Takk for invitasjonen til å åpne PET-senteret.
Kreft er en alvorlig sykdom som rammer stadig flere. Samtidig er vi blitt så gode til å behandle kreft, at stadig flere overlever kreftsykdommen – takket være medisinsk teknologi som knapt var tenkelig for et par tiår siden. Det er vi alle glad for.
Men – god og effektiv behandling krever at pasienten har fått en mest mulig presis diagnose. Med den nye PET/CT skanneren, vil mange pasienter få nøyaktig diagnose og dermed skreddersydd behandling fremover.
Skanneren er kommet i hus takket være et flott initiativ og målrettet innsats fra stiftelsen Aktiv mot kreft. Nå er det opp til Oslo universitetssykehus å forvalte gaven på best mulig måte.
Kreftområdet er høyt prioritert i regjeringens helsesatsing. Det har skjedd svært mye for å heve kvaliteten i behandlingen i løpet av perioden for den nasjonale kreftstrategien 2007-2011.
Jeg vil særlig trekke frem de nasjonale handlingsprogrammene for ulike typer kreft. De inneholder retningslinjer for diagnostisering, behandling og oppfølging underveis i sykdommen.
I dag har vi 9 slike handlingsprogrammer og ytterligere 7 er planlagt ferdig i løpet av 2011. Det ligger et utrolig grundig og omfattende arbeid bak hver og én av dem. Uten sterkt engasjement fra fagmiljøene ville det ikke vært mulig å gjennomføre dette arbeidet.
Men vi er ikke i mål før retningslinjene også blir tatt bruk i den praktiske hverdagen ved landets sykehus. Her er vi ikke i mål.
Derfor er det viktig at ledelsen engasjerer seg og sørger for at retningslinjene blir fulgt – slik at pasienter over hele landet får likeverdig behandling og tilgang til nye metoder som har dokumentert effekt.
Helsetilsynet har gjort en risikoanalyse av kreftbehandling i Norge. Den viste at risikonivået i deler av kreftbehandlingen er for høyt – både under utredning, behandling og oppfølging.
Helsetilsynets rapport er viktig, og jeg har bedt de regionale helseforetakene om å ha særskilt oppmerksomhet på risikobildet i norsk kreftbehandling.
De skal – med utgangspunkt i rapporten – legge spesiell vekt på de tre viktigste risikoområdene; diagnostisering, informasjonsflyt og overvåking av komplikasjoner.
Kreftstrategien går ut i år. Det betyr ikke at regjeringens engasjement fases ut. Vi skal fortsatt satse høyt på videreutvikling av kreftområdet. Jeg vil komme nærmere tilbake til dette i budsjettet for 2012.
Høy kvalitet skal selvfølgelig gjelde for alt som skjer i helsetjenesten – uavhengig av diagnose, alder og hvor man bor i landet.
Vi trenger en helhetlig tilnærming til kvalitet og pasientsikkerhet i hele helse- og omsorgs¬tjenesten. Derfor skal vi i gang med en ny stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet. Den skal etter planen være ferdig i 2012.
I denne meldingen skal vi spesielt legge vekt på brukerne og pasientenes opplevelse av helsetjenesten.
Jeg har hatt sterke møter med pasienter og pårørende som har opplevd uønskede hendelser og vonde tap i helsetjenesten. Det er uakseptabelt. Vi skal ha høye mål i pasientsikkerhetsarbeidet.
Jeg har nylig lansert den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen I trygge hender. Jeg håper og forventer at kampanjen blir nyttig i det viktige pasientsikkerhetsarbeidet.
Så vil jeg til slutt takke stiftelsen Aktiv for kreft for innsatsen dere gjør med å skaffe midler til den nye PET/CT-skanneren. Jeg vil også takke dere for arbeidet med ”pusterommene”, som dere har vært drivkraft for ved flere kreftavdelinger.
Gratulerer også til Oslo universitetssykehus, Ullevål sykehus, med det nye utstyret. Det følger en forpliktelse med denne gaven – nemlig å sørge for at den er i drift. Jeg er svært trygg på at gaven er i gode hender.
Lykke til videre med det viktige arbeidet.