Historisk arkiv

Dopingtelefonens 10-årsseminar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Kjære alle sammen,

Gratulerer med jubileet!

Dopingtelefonen er 10 år. Det synes jeg det er verdt å feire.

Dopingtelefonens arbeid er viktig. At det finnes kanaler hvor ungdom, foreldre og andre kan henvende seg med sine spørsmål om vanskelige temaer betyr mye. 

Alle kan ringe dopingtelefonen, og du kan være anonym.

Dette gjør terskelen for å ta kontakt lav.

Dopingtelefonen bidrar med kunnskap, og kunnskap er en forutsetning for å bygge gode holdninger, og for å legge til rette for gode valg.

Bruken av dopingmidler utenfor idretten er heldigvis ikke veldig utbredt. Men tilgjengeligheten til dopingmidler ser ut til å være betydelig.

I rusmeldingen som kom i fjor tok regjeringen grep for å mobilisere mot doping. Vi må ta fatt i utfordringene, det er ingen grunn til å vente til problematikken brer enda mer om seg.

Mobilisering mot doping som samfunnsproblem er gjennom rusmeldingen definert som en del av rusmiddelpolitikken. Vi har derfor gitt Helsedirektoratet et tydelig ansvar for å integrere doping i forebyggingsarbeidet. Dette gjelder både tidlig intervensjon og generell forebygging. Regjeringen mobiliserer mot doping gjennom økt kunnskap, og gjennom satsing på forebygging og et godt behandlingstilbud.

Rusmeldingen er bare ett år gammel, men vi har likevel rukket å ta en del viktige grep:

I tråd med meldingen er det vedtatt endringer i legemiddelloven, slik at det er blitt straffbart (uten lovlig adkomst) å erverve, besitte eller bruke dopingmidler. Endringen trådte i kraft 1. juli 2013.

Lovmessig likestilles dermed dopingmidler med narkotika.

Forbudet sender et viktig signal: Det er ikke OK å bruke dopingmidler.

Vi håper at forbudet vil bidra til å gjøre det mindre attraktivt å bruke doping, og jeg vet om flere foreldre som synes det er lettere å argumentere overfor ungdommene sine nå når vi har fått forbudet.

Men – la det være sagt helt tydelig – at vi har fått et forbud innebærer ikke at vi ønsker at flest mulig skal straffes for dopingbruk. I likhet med narkotikabruk, er også bruk av doping i utgangspunktet et helseproblem som primært skal møtes med helsehjelp, så her må vi se for oss bruk av alternative straffemetoder.

Helsedirektoratet er forvalter av ordninger som gir tilskudd til rusmiddelpolitiske organisasjoner og utvikling av frivillige rusforebyggende tiltak. Dopingtelefonen får driftsstøtte over disse ordningene. Helsedirektoratets evaluering anbefalte at Dopingtelefonen skulle opprettholdes, og regjeringen legger til grunn at Dopingtelefonen vil få fortsatt økonomisk støtte over budsjettet for 2014.

Antidoping Norge er en viktig aktør på dopingfeltet. Opprinnelig var deres arbeid bare knyttet til doping i idretten, men de siste årene har de utvidet sitt engasjement til også å gjelde doping som samfunnsproblem.

Mye viktig skjer på idrettsarenaer, og et godt eksempel er det nære samarbeidet mellom Virke og Antidoping Norge om tiltak på treningssentre.

Jeg er glad for å kunne formidle at vi nå, i statsbudsjettet for 2014, foreslår å skille ut midler til en tilskuddsordning for driftstilskudd for Antidoping Norges arbeid med doping utenfor idretten. Det foreslås 3 millioner kroner til Antidoping Norges arbeid mot doping som samfunnsproblem.

Antidoping Norges posisjon mellom frivillige og offentlige aktører gir stiftelsen gode forutsetninger for å være et knutepunkt i mobiliseringen mot doping. Driftsstøtte vil gi stiftelsen forutsigbare rammevilkår for dette arbeidet.

I budsjettet foreslår vi også at Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus, gis anledning til å bruke 5 millioner kroner til å gjennomføre en nasjonal studie om ungdoms rusmiddelbruk, herunder bruk av dopingmidler. En kohortstudie, hvor vi altså vil følge en gruppe over tid, vil gi oss nyttig informasjon om årsaker til bruk og opprettholdelse av bruk, ulike typer av brukerkarrierer, overganger mellom ulike substanser samt konsekvenser av bruk.

Jeg vil også nevne at Sirus, i samarbeid med SSB, i 2012 startet en ny rekke av befolkningsundersøkelser for å kartlegge bruk av alkohol, narkotika, dopingmidler og tobakk. Disse årlige undersøkelsene skal gi grunnlag for å beskrive utviklingen i bruk av ulike substanser over tid, og også dette vil gi viktig grunnlagsinformasjon for antidopingarbeidet.

Til sist vil jeg nevne at Helse Sør-Øst RHF i 2013 fikk 4 millioner kroner til å styrke kunnskapen om behandling av personer med skadelig bruk av dopingmidler. Midlene ble fordelt til Oslo universitetssykehus HF. Og jeg kan røpe at vi i budsjettet for 2014 foreslår å videreføre dette tilskuddet med 4,1 mill kroner.

Igjen – gratulerer med dagen til alle dere som arbeider med å bekjempe doping! 

Dere gjør et svært viktig arbeid, og jeg vil følge med dere også i fortsettelsen.

 Takk!