Historisk arkiv

Viktig veiskille

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Innlegg i Stavanger Aftenblad 9. september

Vi vet hvilken vei vi må gå for å stoppe epidemien av overvekt og livsstilssykdommer. Høyresiden går i motsatt retning.

Vi vet hvilken vei vi må gå for å stoppe epidemien av overvekt og livsstilssykdommer. Høyresiden går i motsatt retning. 

Sykehus og sykehjem er viktige helsesaker i valgkampen, og Arbeiderpartiet har lagt frem konkrete opptrappingsplaner. Men vel så viktig er hva vi som enkeltmennesker og samfunn gjør for å hindre at vi blir syke. Da må det handle om forebygging og folkehelse! 

For hundre år siden var smittsomme sykdommer hovedårsak til for tidlig død. Fattigdom var den største risikofaktoren. I dag dør 80 prosent av kroniske livsstilssykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og kols.. Risikofaktorene heter nå tobakk, alkohol, sukker, salt, fett og stillesitting. WHO kaller det vår tids epidemi.

Skal vi forebygge sykdom må vi tenke helse langt utenfor helsesektoren, og finne balansen mellom eget ansvar og samfunnsansvar. FrP møter meg ofte med at alle valg knyttet til helse – røyking, alkohol, solarium, trafikk – er et personlig ansvar. Jeg kunne ikke vært mer uenig med FrPs ledestjerne Margaret Thatcher som sa at ”det finnes ikke samfunn, bare enkeltmennesker”.

Ja, den enkelte har ansvar for egen helse. Men alle har også ansvar for alles helse. 

Lokalsamfunnet er forebyggingens viktigste arena. Et aktivt liv i lokalmiljøet forebygger både fysisk og psykisk sykdom.

I fjor fikk kommunene lovfestet ansvar for folkehelsepolitikken. Helse er ikke lenger et ansvar bare for helsesjefen – men for sjefer i alle sektorer. Det hjelper ikke at kommunens visjon er bedre helse for innbyggerne hvis hundremeterskogen ved det barnerike boligfeltet blir regulert til næringsformål og det nye sykehjemmet blir bygget ved en motorvei der ingen tør å gå på tur.

Derfor må vi sette kommunene i stand til å satse på forebygging over hele linja, fra badestrender og strøsand, til sunne bygg, aktivt kulturliv og nært samspill med idrett og frivillig sektor. Kommunene må sikres frie inntekter, slik denne regjeringen har gjort hvert eneste år.

Det er viktigst å satse på barn og unge. Barnehager og skoler der alle blir sett og får utfordringer forebygger ulikhet, men også frafall og helseproblemer. Barnehageløftet er blant vår tids største folkehelseløft. Nå styrker vi helsestasjonene og skolehelsetjenesten.

Skoledagen bør også inkludere sunn mat og daglig fysisk aktivitet. Noen skoler serverer alt frokost og formiddagsmat. Vi må gå skrittvis frem. Høyre går til valg på å fjerne skolefrukten.

Ingen lov gir i seg selv god helse. Men på viktige områder fremmer lover og regler folkehelse, som i alkoholpolitikken. FrP vil legge ned Vinmonopolet og åpne for vin i butikkhyllene og fri import. Det vil føre til økt forbruk og flere helseskader.

Norge er et av landene i verden med flest tilfeller av føflekkreft. Forskning viser at bruk av solarium innebærer økt risiko for denne typen kreft, særlig når bruken starter tidlig. Det er derfor ikke tillatt for personer under 18 år å ta solarium. Mot Kreftforeningens klare råd går nå Høyre og FrP til valg på fritt frem for solarium til barn.

Tobakk dreper. Røykeloven har hjulpet oss å få forbruket ned. Vi har fått vedtatt visjonen om at Norge på sikt skal bli et tobakksfritt samfunn og gitt barna lovfestet vern mot passiv røyking. Høyre stemte i mot. FrP vil reversere viktige deler av tobakksskadeloven.

Vi er nødt til å ta vår tids epidemi på alvor. Tusenvis av mennesker vil dø tidligere enn nødvendig hvis vi ikke handler. Vi vet hvilken resept som virker. Nå må vi mobilisere til en dugnad for folkehelse. Første arbeidsdag er 9. september. Da velger vi ikke bare ny regjering. Vi velger også hvilken vei vi skal gå for å møte den største utfordringen i vår tid.