Historisk arkiv

Tomtefeste: Fortsatt rett til forlengelse av festekontrakter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Det kan ha etablert seg et inntrykk av at avgjørelsen fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fratar tomtefestere rett til å forlenge festekontrakten. Det er ikke riktig.

– Det EMD behandler er kun retten til å kreve forlengelse av festekontrakten på samme vilkår som tidligere, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo. Hun understreker at forlengelsesrett i seg selv ikke er ulovlig. Det følger heller ikke av dommen at festeavgiften fullt ut må reflekterer endringer i eiendommens verdi. Faremo legger til at dommen heller ikke omhandler andre rettigheter festere og grunneiere er tillagt i tomtefesteloven. 

I den konkrete saken er domstolens vurdering at det ikke var en rettferdig fordeling av de sosiale og økonomiske byrder. Domstolen kom til at byrden utelukkende var plassert på bortfesterne.

EMDs utgangspunkt er at nasjonale myndigheter har en vid skjønnsmargin. Det vil fortsatt foreligge et handlingsrom, slik at man kan balansere hensynet til festere og grunneiere. Tomtefesteloven må gi en rimelig avveining av generelle samfunnshensyn, og bortfesternes eiendomsrett. EMDs avgjørelse krever ikke at festeavgiften fullt ut må reflektere eiendommens verdi.

Dommen fra EMD er nå til nærmere vurdering i departementet. I denne sammenheng er det også naturlig å vurdere om man skal anmode om behandling av saken av EMD Storkammer. Dette er en vurdering som nødvendigvis vil ta noe tid. Det er også for tidlig å svare på om EMD-dommen gjør staten erstatningspliktig overfor norske grunneiere, samt for hvor mange festekontrakter avgjørelsen vil ha betydning for.