Historisk arkiv

Lønseth diskuterte Krekar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Statssekretær Pål K. Lønseth var mandag 4. februar i Bagdad for å diskutere Mullah Krekar med irakiske myndigheter.

Statssekretær Pål K. Lønseth var mandag 4. februar i Bagdad for å diskutere Mulla Krekar med irakiske myndigheter.

– Vi fortsetter anstrengelsene med å få returnert Mulla Krekar til Irak. Det er viktig for meg å få møtt irakiske myndigheter for å holde trykket på dette arbeidet oppe, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Han tok opp Krekar med blant annet Iraks justisminister Al-Shamari og viseutenriksminister Abbawi i møter mandag. Der ga Lønseth uttrykk for at den norske regjeringen fortsatt ønsker å returnere Mulla Krekar til Irak når det er mulig uten fare for henrettelse eller umenneskelig behandling. Irakiske myndigheter har tidligere uttalt at de ikke kan gi slike garantier.

– Vi fikk heller ikke slike garantier i dag, men jeg opplever at vi har samtaler som kan bringe oss videre mot en løsning som vil sette Norge i stand til å returnere Krekar, sier Lønseth.

 

Retursituasjonen for irakere i Norge

På møtet ble det også snakket om den generelle retursituasjonen for irakere som oppholder seg i Norge.

– Returavtalen vår fra 2009 står ved lag. Vi er enige om at vi fremdeles skal fokusere på arbeidet med frivillig retur til Irak, men at Norge også trenger den muligheten som ligger i avtalen om tvangsretur. Det arbeidet har vært meget vellykket.

Jeg ønsker imidlertid større effektivitet inn i avtalen som vil muliggjøre flere tvangsmessige returer, sier statssekretæren.

Rundt 440 personer returnerte frivillig til Irak fra Norge i 2012. Det utgjorde 25 prosent av alle frivillige returer fra Norge.