Historisk arkiv

Nye tiltak mot vold i nære relasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Å styrke ivaretakelsen av barn – både når det gjelder å forebygge, avdekke, beskytte og gi bistand, er blant tiltakene i regjeringens nye handlingsplan mot vold i nære relasjoner. I tillegg er det en prioritert oppgave for regjeringen å forebygge ved å arbeide for et tryggere, mer rettferdig og likestilt samfunn.

Å styrke ivaretakelsen av barn – både når det gjelder å forebygge, avdekke, beskytte og gi bistand, er blant tiltakene i regjeringens nye handlingsplan mot vold i nære relasjoner. I tillegg er det en prioritert oppgave for regjeringen å forebygge ved å arbeide for et tryggere, mer rettferdig og likestilt samfunn.

- Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet, som påfører ofrene store lidelser og helseskader, og som påfører samfunnet store økonomiske kostnader. I 2010 ble seks kvinner drept av sin nåværende eller tidligere partner, og omlag hver tiende kvinne opplever i løpet av livet grov vold. God samhandling på tvers av tjenester og tradisjonelle etatsgrenser er nødvendig for at den voldsutsatte skal bli møtt på en god måte og få den hjelpen som det er behov for, sier justisminister Grete Faremo.

Kommunene skal i større grad trekkes inn i arbeidet for å sikre ofrene nødvendig hjelp og beskyttelse. Krisesenterlova, som trådte i kraft 1. januar 2010, forplikter kommunene både når det gjelder krisesentertilbudets innhold og kvalitet og samarbeidet mellom ulike instanser. Det skal blant annet legges til rette for at flere kommuner utarbeider egne lokale handlingsplaner.

- Det er viktig å bekjempe vold i nære relasjoner for å skape et likestilt samfunn med fravær av diskriminering, tvang og vold. For å sikre at barn får hjelp blir Alarmtelefonen for barn og unge en varig ordning. For å styrke barns oppvekstvilkår skal vi øke kompetansen om vold i nære relasjoner i barnevernet, helsetjenestene og domstolene, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

- Det er av avgjørende betydning at også skolen engasjerer seg i arbeidet mot vold i nære relasjoner generelt og vold mot barn spesielt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen vil foreslå tydeligere mål i relevante læreplaner for å øke elevenes kompetanse om vold, krenkelser, grensesetting og seksualitet.

For å øke kompetansen om rusmisbruk som risikofaktor når det gjelder vold i nære relasjoner skal det etableres et samarbeid mellom Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) om forskning på området rusmisbruk og vold.

- Vold i nære relasjoner har store konsekvenser for de utsattes livskvalitet og helse. Forebygging på et tidlig tidspunkt er avgjørende, og vi vil blant annet styrke arbeidet som gjør personell i stand til å gripe tidlig inn for å forebygge og hindre at barn vokser opp med skadelige volds- og konfliktmønstre, sier statssekretær i Helse -og omsorgsdepartementet Lotte Grepp Knutsen.

Regjeringens ettårig handlingsplan mot vold i nære relasjoner skal avløse Handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2008-2011) «Vendepunkt». Planen inneholder 23 nye tiltak og fire statsråder har gått sammen om utarbeidelsen av den.