Styrker barns rett til å uttale seg i utlendingssaker
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Pressemelding | Nr: 13 - 2012 | Dato: 20.01.2012
Flere viktige endringer i utlendingsloven ble i dag sanksjonert i statsråd, blant annet en styrkning av barns rett til å uttale seg i utlendingssaker.
For det første kan utlendingsmyndighetene nå gjennomføre en samtale med barn i utlendingssaker selv om foreldrene ikke samtykker, og uten at foreldrene får være tilstede. Forutsetningen er at barnet selv ønsker å snakke med myndighetene og at det er nødvendig med en slik samtale for å ivareta barnets rett til å bli hørt etter barnekonvensjonen. Setteverge eller annen fullmektig skal imidlertid være til stede. Formålet er ikke å avdekke eventuelle uoverensstemmelser med foreldrenes forklaring
– Slike samtaler kan være nødvendig for å vurdere hva som er “barnets beste” eller om barnet har et selvstendig beskyttelsesbehov, sier justisminister Grete Faremo.
For det andre erstattes begrepet “rase” i lovens bestemmelse om beskyttelse (asyl) med “etnisitet, avstamning, hudfarge”. Bakgrunnen for endringen er Stortingets anmodning i 2008 om å vurdere et mer passende begrep, og at ordet “rase” i norsk språk kan være belastende og gi uheldige assosiasjoner.
Videre presiseres det at det bare er i helt spesielle tilfeller det skal kunne regnes som straffbart å yte humanitær bistand til personer som oppholder seg ulovlig i Norge. Bestemmelsen klargjør bl.a. at humanitære organisasjoner som åpent tilbyr humanitær bistand til personer med ulovlig opphold, f.eks. i form av tilbud om kjent bosted, mat, legehjelp mv., ikke rammes av bestemmelsen om medvirkning til ulovlig opphold. Endringen ble vedtatt i forbindelse med Stortingets behandling av ny straffelov, men settes altså i kraft nå.
Endringene i utlendingsloven settes i kraft fra 1. februar 2012.