Historisk arkiv

Stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet

Styrking av den sentrale krisehåndteringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

På bakgrunn av erfaringene etter 22. juli 2011 vil regjeringen forsterke og videreutvikle det administrative apparatet for sentral krisehåndtering.

Etter flodbølgekatastrofen i Sør-Asia 2. juledag 2004 etablerte Regjeringen Bondevik II et nytt administrativt apparat for sentral krisehåndtering i departementene. Den består av utpeking av lederdepartement, og krisekoordinering gjennom Regjeringens kriseråd og Krisestøtteenheten (KSE). 

– Basert på erfaringene i de årene som har gått og gjennomgangene etter 22. juli, ser vi nå behovet for å forsterke og videreutvikle den sentrale organiseringen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

  

Kriserådet
Det øverste organet på embetsnivå, Regjeringens kriseråd, skifter navn til Kriserådet. Slik understrekes det at dette er et administrativt råd. Det har fem faste medlemmer – de øverste embetslederne ved Statsministerens kontor og i Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvarsdepartementet. Kriserådet skal ha faste møter og sørge for god forankring av overordnede beredskaps- og krisehåndteringsutfordringer. I tillegg skal det gjennomgå relevante hendelser og øvelser. Kriserådet kan også utvides ved behov.

  

Lederdepartement
For at det alltid skal være ett departement som er spesielt forberedt på å ivareta funksjonen som lederdepartement, skal Justis- og beredskapsdepartementet være fast lederdepartement i sivile nasjonale kriser, dersom ikke Kriserådet bestemmer noe annet. 

Justis- og beredskapsdepartementet får dessuten et større og tydeligere ansvar for samfunnets sikkerhets- og beredskapsfunksjoner i fredstid. Departementet vil ha et ansvar for å rapportere om manglende oppfølgning i ansvarlige departementer til regjeringen og kan stille krav til departementene om å vurdere risiko, sårbarhet og robusthet i kritiske samfunnsfunksjoner i egen sektor.

  

Krisestøtteenheten (KSE)
KSE, som er organisert i Justis- og beredskapsdepartementet, skal være permanent sekretariat for Kriserådet og støtte lederdepartementet. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett har Regjeringen foreslått å styrke KSE med 9,9 millioner kroner for å bedre krisehåndteringsevnen på sentralt nivå. Styrkingen skal gå til etableringen av et sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet. Senteret legges til KSE og skal bidra til at regjeringen holdes informert om relevante sivile beredskapshendelser og kriser.

 

Mer om stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet