Plan for større kapasitet i kriminalomsorgen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Pressemelding | Nr: 7 - 2013 | Dato: 14.01.2013
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning leverte i dag en plan til Justis- og beredskapsdepartementet for å løse fremtidig behov for soningskapasitet. – Vi må øke den totale kapasiteten i kriminalomsorgen, og planen vi har mottatt i dag er en konkretisering av hvor behovet er størst og hva som bør gjøres, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning leverte i dag en plan til Justis- og beredskapsdepartementet for å løse fremtidig behov for soningskapasitet. – Vi må øke den totale kapasiteten i kriminalomsorgen, og planen vi har mottatt i dag er en konkretisering av hvor behovet er størst og hva som bør gjøres, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.
Planen tar utgangspunkt i at det kan gjennomføres en moderat overføring av straff fra fengsel til alternative reaksjoner som bruk av elektronisk soning med kontroll, bøtetjeneste, narkotikaprogram med domstolskontroll og soning i institusjon.
Kriminalomsorgen har tatt hensyn til at de som soner skal kunne gjøre det i nærhet til hjemsted. Det skal være tilstrekkelig soningskapasitet for begge kjønn. Størrelsen på fengslene og friomsorgskontorene skal tilpasses dagens behov. Samtidig er den bygningsmessige tilstanden ved fengslene vurdert.
Det er også gjort vurderinger av behovet for tilpasninger når det gjelder forvaring, ressursavdelinger, ungdomsenheter, varetekt, rusmestringsenheter, utenlandske innsatte og universell utforming.
Hovedforslag
- Antall lukkede plasser bør økes med 50-100 plasser grunnet økt bruk av varetekt
- Bruk av overgangsbolig bør økes, men samlet kapasitet i åpne fengsler og overgangsboliger bør holdes tilnærmet uendret
- Kapasiteten ved friomsorgskontorene må økes
- Åpne fengsler må oppgraderes for å ivareta innsattes behov for helsehjelp og utdanning, og for å gi plass til forvaltningssamarbeidspartnere og gi bedre beleggsmuligheter.
- De åpne fengslene må styrkes sikkerhetsmessig og bemanningsmessig for å sikre at tilbakeføring til samfunnet kan skje ut i fra den enkeltes behov.
Planen har vært på en bred høringsrunde i etaten og hos fagforeningene. Justis- og beredskapsdepartementet skal nå gjennomgå forslagene i planen og beslutte videre fremdrift. Det er i dag for tidlig å si noe mer konkret om hvilke prioriteringer regjeringen vil gjøre.
Forslagene i hver kriminalomsorgsregion
Regionene øst og sør(Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark):
- Antall plasser med høy sikkerhet bør økes med til sammen 50-100 plasser på Østlandet og Vestlandet. Halden fengsel utvides med 48 plasser med høyt sikkerhetsnivå
- Konseptvalgutredning om kapasitet i Vestfold, Buskerud og Telemark (erstatningskapasitet). Iverksatt
- Utredning om kapasitet i Hedmark og Oppland (erstatningskapasitet)
- Utredning av fengslene Oslo og Bredtveit
- Overgangsboligkapasiteten bør økes, Akershus eller Hedmark, Østfold og Telemark (Grenland) prioriteres (erstatningskapasitet)
- Åpen fengselskapasitet i det sentrale østlandsområdet bør styrkes (erstatningskapasitet)
- Det skal etableres et prøveprosjekt med en ungdomsenhet i østlandsområdet - i tillegg til Ungdomsenheten i Bergen som ble åpnet i 2009.
- Oslo og Akershus friomsorgskontor bør vurderes samlokalisert.
- Åpne fengsler i Østlandsområdet i tilknytning til Ila og Bredtveit fengsler legges særlig til rette for å ta mot forvaringsdømte i forbindelse med progresjon i straffegjennomføringen
- Fremtidig friomsorgsstruktur i Østlandsområdet bør primært bestå av hovedkontorer og dagkontorer. Etablering og lokalisering av dagkontorer vurderes regionalt
Regionene sørvest og vest (Agderfylkene, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal):
- Antall plasser med høy sikkerhet bør økes med til sammen 50-100 plasser på Vestlandet og Østlandet. Det iverksettes en utredning med utvidelse av Bergen fengsel med 50-90 lukkede plasser
- Utredning om kapasitet i Haugesunds-området (erstatningskapasitet)
- Utredning om kapasitet i Ålesunds-området – samlokalisering fengsel og friomsorg, som ses i sammenheng med reduksjon av åpne plasser for øvrig i regionen.
- I tilknytning til disse kapasitetsutredningene skal det vurderes en tilrettelagt avdeling for kvinner.
- Overgangsboligkapasiteten bør økes (erstatningskapasitet), Haugesund og Ålesund vurderes
- Konseptvalgutredning om kapasitet i Agder-fylkene (erstatningskapasitet).
- Åpen fengselskapasitet bør økes i Stavanger-området (erstatningskapasitet)
- Videre oppgradering og fremtidig kapasitet ved Åna fengsel må ses i sammenheng med annen kapasitet, eventuell økt åpen kapasitet ved Åna fengsel ses i sammenheng med reduksjon av åpen kapasitet i andre fengsler
- Friomsorgsstrukturen bør bestå av hovedkontorer og dagkontorer og enkelte avdelinger. Antall og lokalisering av avdelinger vurderes nærmere. Etablering og lokalisering av dagkontorer vurderes regionalt
- Et åpent fengsel eller overgangsbolig tilrettelegges for å ta i mot forvaringsdømte i forbindelse med utslusing
Region nord (Trøndelagsfylkene, Nordland, Troms og Finnmark):
- Utredning om oppgradering ved Vadsø fengsel
- Utredning om fremtidig løsning for Mosjøen fengsel (oppgradering mv.)
- Utredning av fremtidig løsning for Trondheim fengsel (oppgradering)
- Utredning om kapasitet i Midtre Hålogaland
- Erstatte noen åpne plasser ved Verdal fengsel med lukket kapasitet
- Utredning om etablering av en avdeling tilrettelagt for kvinner (erstatningskapasitet)
- Nye overgangsboliger etableres i Trondheim og i Tromsø i tilknytning til fengslene (erstatningskapasitet)
- Et åpent fengsel eller overgangsbolig tilrettelegges for å ta i mot forvaringsdømte i forbindelse med utslusing
- Friomsorgsstrukturen bør bestå av hovedkontorer, dagkontorer og enkelte avdelinger. Antall og lokalisering av dagkontorer vurderes nærmere. Etablering og lokalisering av dagkontorer vurderes regionalt
Det har vært en bred prosess i kriminalomsorgen frem til overlevering i dag. Planen har vært presentert for ledere og har vært på høring til alle enheter i kriminalomsorgen og vært drøftet med tjenestemannsorganisasjonene.
Les mer
Last ned Kriminalomsorgens kapasitetsplan (pdf)