Historisk arkiv

Faglige råd ligger til grunn for politikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Bergens Tidende, 17. november

Bergens Tidende feilsiterer meg i en artikkel mandag 12. oktober, skriver justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Bergens Tidende feilsiterer meg i en artikkel mandag 12. oktober, skriver justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Jeg ønsker et godt faglig grunnlag for fremtidens organisering av politi- og lensmannsetaten.

Derfor har regjeringen nedsatt en arbeidsgruppe som skal analysere utfordringene i norsk politi. Bergens Tidende siterer meg på at dette er en «politisk analyse». Det er feil. Dette er en faglig analyse, og den vil ligge til grunn for de politiske vurderingene vi må gjøre i arbeidet med en langsiktig plan for politiet.

Denne feilsiteringen bygger opp under det bildet Bergens Tidende forsøker å skape av meg som en statsråd som ikke lytter til faglige råd. Det er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i. Under mitt innlegg på Politiets Fellesforbunds årsmøte i forrige uke presenterte jeg noen av mine visjoner for hvilken retning justissektoren må gå i.

Blant annet ønsker jeg at nærpolitiet skal styrkes, og at lensmannskontorer og lokale politiposter og politistasjoner skal ha en sentral rolle i det kriminalitetsforebyggende arbeidet. Dessuten mener jeg at vi må rydde i oppgaveporteføljen til politiet og domstolene.

Målet med slike endringer må være mer trygghet, styrket rettssikkerhet og bedre tilgjengelighet for innbyggerne.

Før vi trekker noen konklusjoner, vil jeg ha den faglige analysen på bordet. Jeg ser frem til at både politimestrene og opposisjonen kommer med sine innspill til dette arbeidet.