Historisk arkiv

Å drepe sine nærmeste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Dagsavisen, 24. september

Tre familier, tre drap, tre historier vi finner igjen i kriminalstatistikken. Jeg har akkurat sett filmen «90 minutter». Jeg vet at det den forteller er sant, selv om jeg skulle ønske at det ikke var slik, skriver Grete Faremo i Dagsavisen.

Tre familier, tre drap, tre historier vi finner igjen i kriminalstatistikken. Jeg har akkurat sett filmen «90 minutter». Jeg vet at det den forteller er sant, selv om jeg skulle ønske at det ikke var slik.

Spillefilmen «90 minutter» handler om vold i nære relasjoner i sin mest ekstreme form. Filmen, som går på norske kinoer i disse dager, viser tre ganske vanlige menn som mister fotfestet i en slik grad at det ender med drap. Dette er tre historier vi kjenner igjen fra drapsstatistikken. Filmen viser at vi ikke kan la være å bry oss - at vold i nære relasjoner er livsfarlig. De siste ti årene har partnerdrapene utgjort mellom 20 og 30 prosent av det totale antallet drap hvert år. Vold og overgrep som finner sted i private rom har alt for lenge vært omgitt av taushet og manglende innblanding, både fra media, politi og rettsvesen og fra politikere. Volden holdes skjult gjennom frykt, skyld, skam, isolasjon, manipulering og fornektelse.

Det er vanskelig å si fra om overgrep som begås av noen som står en nær. Omfanget av vold i nære relasjoner tyder på at de fleste av oss har noen i vår nærhet som er berørt. Vi kan alle gjøre noe for å hindre volden i å fortsette, ved å si fra om det vi tror eller det vi vet. Stillheten fra oss som er rundt hindrer at den som rammes får hjelp.

Antall anmeldelser knyttet til vold i nære relasjoner har økt kraftig de siste årene. Det er jeg glad for, for det tyder på at tiltakene for å avdekke volden og gjøre den til et offentlig anliggende, virker. Politiets ordning med egne familievoldskoordinatorer, en utvidet bistandsadvokatordningen og økte strafferammer er eksempler på tiltak.

I nær halvparten av alle tilfeller der kvinner blir drept, er gjerningspersonen nåværende eller tidligere partner. Vi skal gjøre som Spania og Canada – vi skal ta i bruk gode verktøy for å identifisere risikofaktorer for hvilke personer som kan bli ekstremt voldelige eller i verste fall drapsmenn. Vi har startet to pilotprosjekter i Oslo og Vestfold med utprøving av registreringsverktøyet SARA (Spousal Assault Risk Assessment). Verktøyet skal benyttes for å kartlegge og vurdere risikoen for fremtidig partnervold og for å iverksette nødvendige beskyttelsestiltak. Pilotprosjektet blir nå evaluert, og vi vurderer å gjøre registreringsverktøyet landsdekkende.

Vold i nære relasjoner har alvorlige konsekvenser for barna. Vi har etablert hjelpetilbud til barn som opplever vold. Det er åpnet Statens barnehus over hele landet – på Hamar, i Bergen, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Oslo og Stavanger. Et åttende barnehus åpnes i Ålesund i løpet av november. I tillegg er det etablert en egen alarmtelefon for barn. Her kan barn, unge og voksne si fra om sine bekymringer for barn som lever med ulike former for vold, overgrep eller omsorgssvikt.

For å sikre et mest mulig målrettet arbeid vil regjeringen fremme en melding til Stortinget om vold i nære relasjoner før jul. Meldingen skal gi status for arbeidet og angi retning for det videre arbeidet på området.

«90 minutter» er en film som minner meg om at vi må bryte tausheten. Den billedlegger den brutale hverdagen mange kvinner og barn i Norge lever i. Vi trenger å bry oss og vi trenger en debatt. Som politiker har jeg et ansvar for å gjøre alt som står i min makt for å hindre at slike tragedier får utspille seg.

Dette arbeidet vil jeg videreføre med den største tyngde og alvor.