Historisk arkiv

Eldrevold - det siste tabu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Finnmark Dagblad, 10. januar

De siste årene er det blitt allment akseptert at vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet. Nå er tiden kommet for å bryte ned det siste tabuområdet: Vold mot eldre, skriver justisministeren i Finnmark Dagblad.

De siste årene er det blitt allment akseptert at vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet. Nå er tiden kommet for å bryte ned det siste tabuområdet: Vold mot eldre.

I forrige uke la regjeringen fram en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Det er den fjerde handlingsplanen i en rekke presentert av skiftende regjeringer. Dette feltet er det nå tverrpolitisk enighet om. Det er ikke lenger slik at «familievold» anses som et privatanliggende. Vi omtaler alle volden som det den faktisk er: Alvorlig kriminalitet som påfører ofrene store lidelser og helseskader, og som påfører samfunnet store økonomiske kostnader. Det er en seier.
 
Dette arbeidet vil jeg videreføre med største tyngde og alvor. Samtidig må vi erkjenne at det er behov for å styrke innsatsen ytterligere. Særlig tror jeg at det finnes ett siste tabuområde innen vold i nære relasjoner som vi må våge å gå inn på i større grad: Overgrepene som rammer eldre.
 
Den siste tiden er vi blitt rystet av flere saker om overgrep mot eldre som har preget mediebildet. I løpet av kort tid er to kvinner drept av sine sønner.

Dette er vold i nære relasjoner i sin mest ekstreme form. Men mange eldre kan være sårbare både for tradisjonell partnervold, og for vold og utnyttelse fra barn eller barnebarn, både fysisk, psykisk og økonomisk.

For mange vil terskelen for å be om hjelp eller anmelde være ekstra høy når overgriperen er ens eget barn. Det kan for eksempel være på grunn av skam eller redsel for å miste den kontakten som er, som tross alt oppleves som bedre enn ingenting.
 
Det tallmaterialet vi har viser at fire til seks prosent av de eldre i Norge utsettes for overgrep hvert år. Fra 2005 til 2010 ble 15 personer drept av sine barn. Vern for Eldre, som er en nasjonalt kontakttelefon, opplevde en økning på 13,4 prosent i antallet henvendelser fra 2010 til 2011. Det kan tyde på at flere kjenner til tilbudet og at flere tør å ta kontakt.
 
Vi må bidra til å bryte ned tabuet og tilpasse hjelpeapparatet som allerede finnes, slik at også de eldre ofrene får nødvendig hjelp og støtte.
 
Gjennom den nye handlingsplanen mot vold i nære relasjoner vil vi styrke tilbudet til særskilte grupper, som for eksempel eldre, og få kommuner, helsevesen, politi og andre aktører til å samarbeide bedre om hjelpetilbudet.
 
Jeg er overbevist om at forankringen og synliggjøringen av de ulike departementers ansvar i en handlingsplan, har vært viktig for resultatene vi har oppnådd så langt.

Når vi nå stimulerer flere kommuner til å utvikle egne kommunale handlingsplaner, ansvarliggjør vi også lokale myndigheter i dette viktige arbeidet.
 
Det vil føre til bedre hjelp til ofrene - også de eldre.