Historisk arkiv

Feil om politidekning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Harstad Tidende, 13. april

Jeg stiller meg uforstående til Harstad Tidendes påstand på lederplass om at regjeringen farer med «tomme ord» i spørsmålet om politidekning. Tvert i mot har vi over flere år gjort de tre tingene som er nødvendige for at antall polititjenestemenn skal øke: Vi øker politiets budsjetter, utdanner flere politifolk og ansetter flere sivile, skriver justis- og beredskapsministeren.

Jeg stiller meg uforstående til Harstad Tidendes påstand på lederplass 4. april om at regjeringen farer med «tomme ord» i spørsmålet om politidekning. Tvert i mot har vi over flere år gjort de tre tingene som er nødvendige for at antall polititjenestemenn skal øke: Vi øker politiets budsjetter, utdanner flere politifolk og ansetter flere sivile.

Harstad Tidene hevder at jeg «kutter kraftig i bevilgningen til Midtre Hålogaland og flere andre politidistrikter.» Dette er direkte feil. Budsjettet for politi og påtalemyndighet har i perioden 2005 til 2012 økt med om lag 56 prosent, fra 8,2 til 12,9 milliarder kroner. Når Politidirektoratet nå skal fordele årets bevilgning mellom politidistriktene og særorganene, er det 696 millioner kroner mer enn i fjor som skal fordeles.
 
Vi har en langsiktig plan for arbeidet med å få flere politifolk. Den er basert på rapporten «Politiet mot 2020 – Bemannings- og kompetansebehov i politiet», som Politidirektoratet la frem sommeren 2008. I denne rapporten foreslo Politidirektoratet å øke bemanningen i politiet med 2 700 polititjenestemenn og 1 000 sivile stillinger frem mot 2020. Dette målet er det både politifaglig og tverrpolitisk enighet om.

Vi tok et stort skritt med hensyn til de sivile stillingene allerede i 2009, da det ble opprettet 460 sivile årsverk i politi- og lensmannsetaten. Et av de viktigste målene med denne økningen var at politiutdannet personell skulle frigjøres til operativt politiarbeid.

For å møte behovet om 2 700 nye polititjenestemenn frem mot 2020, foreslo regjeringen å øke opptaket ved Politihøgskolen til 552 studenter fra 2009 – i samsvar med det som var foreslått i rapporten. I 2010, 2011 og 2012 er opptaket økt ytterligere til 720 studenter.

Det er først i 2013 at det første store kullet på 720 studenter går ut fra Politihøgskolen. Ut fra de prognoser som foreligger, vil politidekningen bli 2 i 2020. Altså ligger vi ikke på etterskudd, slik Harstad Tidende hevder, med Høyres Elisabeth Aspaker som sannhetsvitne.

For å legge til rette for at politistudentene skal få jobb, har regjeringen i 2009, 2010, 2011 og 2012 foreslått og fått Stortingets tilslutning til økte bevilgninger, slik at de økende studentkullene ved Politihøgskolen kan tilbys jobb i politiet.

Dette er ikke ensbetydende med at alle studentene blir tilbudt jobb med en gang de er ferdig utdannet. Men for at studentene raskt skal få jobb, skal alle nye stillinger i politiet utlyses som grunnstillinger. Vår erfaring fra de siste årene er at om lag 95 prosent av studentene har jobb i politiet ett år etter fullført utdanning. Det er ikke mange profesjonsutdanninger som kan vise til en liknende sysselsettingsprosent.

Ifølge Harstad Tidende skal Elisabeth Aspaker «utfordre» meg om dette temaet i Stortinget i nær fremtid. Det ser jeg frem til.