Dagbladet, 11. januar
Feil om UNE
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 11.01.2012
Dagbladet antyder på lederplass at UNEs manglende popularitet er årsaken til at klagesaksbehandlingen i utlendigforvaltningen skal legges om. Det er ikke en riktig analyse, skriver statssekretær Pål Lønseth i en replikk.
Dagbladet antyder på lederplass 5. januar at Utlendingsnemndas (UNE) manglende popularitet er årsaken til at klagesaksbehandlingen i utlendigforvaltningen skal legges om. Det er ikke en riktig analyse.
Den offentlige utredningen av hvordan fremtidens klageinstans bør organiseres, innebærer ingen kritikk av hvordan UNE har skjøttet sitt oppdrag. Tvert imot, de eksterne evalueringer som er gjort av UNE, har vist at nemnda har gjort som det er forventet av dem, ut fra oppdraget de har fått.
Utredningen handler derimot om hvorvidt man bør gjøre endringer i rammeverket som styrer UNE, ut fra en annen avveiing av hensyn til rettssikkerhet, effektivitet, politisk styring og legitimitet enn den avveiingen Stortinget foretok ved etableringen av UNE.
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skrøt i 2007 og 2008 av Norges organisering av utlendingsfeltet og hvordan vi sørger for rettssikkerheten til søkerne gjennom klagebehandlingen. «Norge kan og bør være stolte av sin tilnærming,» skrev Høykommissæren.
Det er dessuten direkte feil å hevde at UNE har et tiltroproblem. De siste ti årene har Opinion gjennomført halvårlige undersøkelser av tiltroen til utlendingsforvaltningen, der UNE inngår. I den første av disse undersøkelsene, i juni 2002, var det 30 prosent som uttrykte svært stor eller ganske stor tiltro til norske utlendingsmyndigheter. I den siste, i desember 2011, var dette tallet steget til hele 55 prosent. På utlendingsfeltet, der opinionen er sterkt polarisert, er dette er en gledelig oppbygging av tiltro og legitimitet gjennom ti år.
Det kan godt hende det vil bli gjort endringer i hvordan klageinstansen på utlendingsfeltet bør organiseres og utformes. Likevel vil det også i fremtiden måtte tas avgjørelser i kontroversielle enkeltsaker. Det er ingen grunn til å ha illusjoner om at organisatoriske endringer vil endre på dette.