Historisk arkiv

Hvorfor svartmale politidistriktet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Harstad Tidende, mai

Ulf Ruud Larsen, hovedverneombud i Midtre Hålogaland politidistrikt, er provosert over det aller meste ved tingenes tilstand i politidistriktet. Han unngår imidlertid å si noe særlig om alt det som går godt i norsk politi og i politidistriktet hans for tiden, skriver Grete Faremo i Harstad Tidende.

Ulf Ruud Larsen, hovedverneombud i Midtre Hålogaland politidistrikt, er provosert over det aller meste ved tingenes tilstand i politidistriktet (Harstad Tidende, 21. mai).

Blant de beste i nord
Han unngår imidlertid å si noe særlig om alt det som går godt i norsk politi og i politidistriktet hans for tiden. Straffesakstallene for 2011 viser at oppklaringsprosenten i Midtre Hålogaland er på 51, høyere enn Troms med 47, og langt over landsgjennomsnittet på 38. Saksbehandlingstiden er godt innenfor målet. Dessuten er Midtre Hålogaland et politidistrikt som har lyktes godt med sin beredskapssatsing. I alt hadde distriktet koordineringsansvaret for 88 redningsaksjoner i fjor, noe som er mest blant politidistriktene i Nord-Norge.
Dette er dokumentasjon på at det skjer svært mye godt politiarbeid for å skape mer trygghet for folk og mindre kriminalitet i Midtre Hålogaland politidistrikt. Det er dette det handler om, når vi diskuterer folks behov for et velfungerende politi.

Usaklige karakteristikker
Jeg mener det blir feil å hevde at «politiet blir nedprioritert og fratatt mulighetene til å være tilstede for publikum». Midtre Hålogaland politidistrikt har i 2012 et budsjett på 192 millioner kroner. Dette er en økning på nær fire millioner kroner fra 2011, og en økning på 42 millioner kroner siden 2005. Dessuten har Midtre Hålogaland har tredje høyest dekningsgrad for polititjenestemenn i landet. Bare Oslo og Østfinnmark har høyere dekningsgrad.
Midtre Hålogaland står foran noen store investeringer. Her ligger det et stort ansvar på politimesteren, som må balansere ressursbruken, for å sikre at hele distriktet har en god polititjeneste.
Kampen mot kriminalitet en felles utfordring. Vi vinner ikke denne kampen ved å strø om oss med usaklige karakteristikker av meningsmotstandere. Jeg er opptatt av at politi- og lensmannsetaten må bruke de ressursene som er blitt tildelt på en effektiv måte, for å få utnyttet innsatsen til gode tjenestemenn.