Historisk arkiv

Ingen kutt i Midtre Hålogaland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Fremover, 9. mai

Nylig mottok jeg et brev fra Sør-Troms regionråd der det ble uttrykt bekymring for «dramatiske kutt for Midtre Hålogaland politidistrikt». Jeg mener at rådet bekymrer seg unødig, ettersom politidistriktet ikke er utsatt for kutt, skriver Grete Faremo i et innlegg i Fremover.

Nylig mottok jeg et brev fra Sør-Troms regionråd der det ble uttrykt bekymring for «dramatiske kutt for Midtre Hålogaland politidistrikt». Jeg mener at rådet bekymrer seg unødig, ettersom politidistriktet ikke er utsatt for kutt. Tvert imot har budsjettet økt fra 150 millioner kroner i 2005 til 192 millioner i år – en økning på 28 prosent. Dette er en budsjettvekst som ikke står noe tilbake for økningen som er blitt andre politidistrikter til del.

I Midtre Hålogaland er det nå 1,56 polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere. Det er over landsgjennomsnittet for politidistriktene, som er på 1,48. Vi har dessuten en langsiktig plan for arbeidet med å få flere politifolk. Det er tverrpolitisk enighet om at vi skal ha to politifolk pr. 1000 innbyggere på landsbasis innen 2020. Derfor har regjeringen ansatt flere sivile i politiet for å frigjøre politiutdannet personell til operativt politiarbeid, og vi tatt opp rekordmange studenter på Politihøgskolen. Neste år uteksamineres det første store kullet på 720 studenter. Det vil bidra til at politidekningen øker – også i Midtre Hålogaland. Ut fra de prognoser som foreligger, vil vi nå dekningsmålet i 2020.

Hvert år tildeles politidistriktet en budsjettramme basert på statsbudsjettet. Politimesteren forventes å benytte ressursene på en måte som gir mest mulig effektiv kriminalitetsbekjempelse. Det er politimesterens ansvar som leder å disponere ressursene slik at oppgavene løses på en god måte gjennom hele året.

Jeg erkjenner at Midtre Hålogaland står overfor store investeringsbehov, og at det betinger en streng økonomistyring. Det vil kreve en god balanse mellom drifts- og investeringsutgifter. Jeg har full tillit til at politimesteren klarer å opprettholde den balansen.