Historisk arkiv

Stavanger Aftenblad, 27. februar

Tvilsom tilnærming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Stavanger Aftenblad hevder på lederplass at returavtalen Norge har inngått med Etiopia er «tvilsom». Det eneste tvilsomme i denne saken, er Aftenbladets argumentasjon, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i en replikk.

Stavanger Aftenblad hevder på lederplass 21. februar at returavtalen Norge har inngått med Etiopia er «tvilsom». Det eneste tvilsomme i denne saken, er Aftenbladets argumentasjon.
Personene som vil returnere til Etiopia som følge av avtalen, har fått endelig avslag på sin asylsøknad.  Om lag halvparten av etiopiske borgere som søker asyl i Norge, får avslag. Ved utløpet av 2011 oppholdt det seg mer enn 400 etiopiere med utreiseplikt i norske asylmottak. Norske utlendingsmyndigheter har etter en grundig vurdering funnet at de ikke har noe behov for beskyttelse. Derfor må de returnere til hjemlandet.

Aftenbladet snur 180 grader
Man skulle nesten ha trodd at denne avtalen ville bli positivt mottatt av Stavanger Aftenblad. I fjor høst støttet avisen nemlig et forslag om at asylsøkere med endelig avslag, skulle få arbeidstillatelse «mens de går her og venter». Nå er det slik at en stor gruppe av disse personene – etiopierne – slipper denne ventingen. De kan reise hjem.
De som returner frivillig, mottar dessuten økonomisk støtte og får tilbud om å delta i reintegreringsprogram i Etiopia. Slik hjelper Norge dem med å komme i gang med livet sitt i hjemlandet.
Det er interessant å observere at argumentasjonen til Aftenbladets lederskribent, snur 180 grader i lys av denne utviklingen. Når muligheten for retur åpner seg, kritiseres regjeringen for i det hele tatt å inngå en avtale. Det vitner om en manglende helhet i tilnærmingen til utfordringen med at asylsøkere med endelig avslag blir i Norge ulovlig.
Hver asylsak behandles individuelt. Flyktninger som har behov for norsk beskyttelse skal få dette.  Asylpolitikken skal ikke bestemmes av Norges behov for arbeidskraft. Slike behov skal ivaretas av det særskilte regelverket for arbeidsinnvandring.

Flere returavtaler
Vi vil fortsette å jobbe for å få på plass flere returavtaler og er innstilt på fortløpende å forhandle med land vi mottar asylsøkere fra – for tiden er det snakk om cirka 20 land. Returavtaler sikrer et ryddig og godt samarbeid med de aktuelle landene og en verdig retur for personer som ikke får opphold. Returavtaler gir et tydelig signal til asylsøkere uten beskyttelsesbehov, om at de forventes å forlate Norge når oppholdsgrunnlaget ikke lenger er til stede.