Historisk arkiv

Vi følger opp barn som forsvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Aftenposten, 20. desember

Aftenposten beskriver meg som «rystende arrogant» på lederplass 17. desember. Jeg har vanskelig for å se hva som er arrogant ved å påpeke noen av de realitetene vi står overfor i asylpolitikken

Aftenposten beskriver meg som «rystende arrogant» på lederplass 17. desember. Jeg har vanskelig for å se hva som er arrogant ved å påpeke noen av de realitetene vi står overfor i asylpolitikken – blant annet når det gjelder barn som forsvinner fra asylmottak.

Regjeringen er kjent med at barn forsvinner fra mottak, og at tallene over tid har vært for høye. Ethvert barn som forsvinner er ett for mye. Barn skal naturligvis prioriteres av politiet. Dersom det blir oppdaget at barn som forsvinner blir utsatt for menneskehandel, skal politiet straks varsle barnevernet og utlendingsmyndighetene. I slike tilfeller har barnevernet fått muligheten til å plassere barn i institusjon uten samtykke.

Samtidig må det gå an å påpeke at et asylmottak ikke er et fengsel. Vi låser ingen inne der og har heller ingen planer om å begynne med det. Derfor kan vi heller ikke gardere oss hundre prosent mot at barn forsvinner fra mottak.

Aftenposten mener at vergeordningen for mindreårige asylsøkere ikke er god nok. Det er jeg enig i. Derfor vedtok Stortinget en ny representantordning for mindreårige asylsøkere i vår. Den trer i kraft 1. juli neste år og er en vesentlig forbedring i forhold til dagens ordning. Retten til representant skal gjelde alle enslige, mindreårige asylsøkere.