Historisk arkiv

Åpningstale for nytt politihus i Ski

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Tale av justis- og beredskapsminister Grete Faremo ved åpningen av Follo politidistrikts nye politihus i Ski, tirsdag 5. februar 2013.

Tale av justis- og beredskapsminister Grete Faremo ved åpningen av Follo politidistrikts nye politihus i Ski, tirsdag 5. februar 2013. (Med forbehold om endringer under framføring.)

 

Ærede forsamling!

Jeg vil først benytte anledningen til å takke for invitasjonen til åpningen av nytt politihus i Ski. Det er en glede å få være til stede.

Denne åpningen innebærer at omstillingen av Follo politidistrikt fra 13 til to driftsenheter fullføres. Alle medarbeiderne er nå samlet organisatorisk og fysisk i et topp moderne politihus i Ski og Askim. Det skal bidra til mer effektiv ressursbruk, sterkere fagmiljøer og bedre polititjenester til publikum.

Det er ganske nøyaktig ett år siden jeg deltok ved åpningen av Indre Østfold politistasjon i Askim. Da sa jeg at åpningen der kun markerte en begynnelse på en større omstilling som nok ville innebære noen utfordringer i starten. Men en kommer ikke i mål om en ikke starter. Og nå står dere ved målstreken.

Omstillingen har allerede gitt synlige resultater både når det gjelder registrert kriminalitet, oppklaring og saksbehandlingstid. Og dette til tross for en krevende ressurssituasjon. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned av alle ansatte i politidistriktet.

Her er det også foretatt tøffe og viktige prioriteringer for å bringe budsjettet i balanse. Resultatet er at Follo har større økonomisk handlingsrom enn tidligere. Det er jeg glad for.

Vi kan ikke legge skjul på at det er en lang og forholdsvis komplisert prosess som nå ligger bak oss. Regjeringen og Politidirektoratet bestemte i 2007 at Follo sammen med Hordaland skulle være «forsøksdistrikt» for å prøve ut grensereguleringer, offentlige servicekontorer og politiråd. Med åpningen av nye Ski politihus er denne prosessen ferdigstilt i Follo også.

Jeg vet at omstillingen har engasjert publikum. Det har også vært stor deltakelse og sterkt engasjement fra ordførere og politikere. Folk setter pris på politiet sitt og er naturligvis skeptiske til at lensmannskontorer flyttes. Dette engasjementet skal politiet være glade for og ta på alvor. Vi skal ha et sterkt nærpoliti. Det kan likevel ikke utelukkes at sentralisering innenfor et avgrenset område er riktig, hvis det kan bidra til større fagmiljøer som står bedre rustet til å møte utviklingen i kriminalitetsbildet.

Det er nettopp en slik gevinst omorganiseringen av Follo politidistrikt har gitt oss. Det viser en evaluering gjennomført av Agenda Kaupang. Den viser også at politidistriktet vurderer den nye organisasjonen som vesentlig bedre tilpasset oppgavene, ansvaret og mulighetene for effektiv drift enn den gamle.

Follo politidistrikt fremstår dermed i dag som mer robust og vil i større grad enn tidligere kunne takle både svingninger i løpende oppgaver og større hendelser. Det gir bedre beredskap i politidistriktet.

Større fagmiljøer gjør at politiarbeidet er mer kunnskapsstyrt. Bedre analyser og rutiner gjør at ressursene kan styres bedre. Det har gitt økt tilstedeværelse og mer synlig politi i de kommuner hvor behovet er størst. Samtidig er det er viktig at publikum bosatt for eksempel på Nesodden, i Frogn eller Enebakk får gode, synlige polititjenester, enten det er akutt bistand eller forvaltningstjenester, når de nå ikke har et lensmannskontor å oppsøke. Også i Follo skal vi ha et sterkt nærpoliti som legger ned et solid forebyggende arbeid. Det er en helt vesentlig del av vår trygghet. Jeg kommer til å følge nøye med på utviklingen her fremover.

Kriminalitetsutviklingen gjør at politiet må endre seg. Nye utfordringer må møtes med nye metoder, ny kunnskap og - noen ganger – også ny organisering. Sentraliseringen av Follo politidistrikt vil gi rom for en mer målrettet og kompetent innsats mot nye og gamle kriminalitetsformer. Viljen politidistriktet har vist til å ta i bruk ny teknologi er også svært spennende. Erfaringene herfra vil være viktig å ta med seg i det reformarbeidet som politiet nå står overfor på teknologiområdet.

Jeg vil gratulere Follo politidistrikt med det nye politihuset her i Ski. Jeg håper dere vil trives her og at samlokaliseringen vil gi bedre tjenester til publikum. Jeg ønsker dere lykke til med det videre arbeidet.