Historisk arkiv

Byen blir tryggere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Dagsavisen, 23. april

Lars West Johnsen omtaler Oslo som «den farlige byen» (Dagsavisen, 19. april). Men ny statistikk fra politiet viser at hovedstaden er i ferd med å bli en tryggere by, skriver Grete Faremo i en replikk i Dagsavisen.

Lars West Johnsen omtaler Oslo som «den farlige byen» (Dagsavisen, 19. april). Men ny statistikk fra politiet viser at hovedstaden er i ferd med å bli en tryggere by. «Symptomene er mange på at det står dårlig til øst i sentrum,» skriver Johnsen. Kilden hans er et intervju med Kåre Stølen, sjef på Grønland politistasjon, i Aftenposten i forrige uke.

Det som ikke kommer så godt frem i Johnsens kommentar, er at Stølen ser bedring. Sammenlignet med første kvartal i fjor har antall anmeldelser i Grønland politikrets gått ned med 28,1 prosent. Vinningskriminalitet viser en nedgang på 25,6 prosent. Også for seksualforbrytelser er det en positiv reduksjon. Mellom 1. januar og 16. april 2012 ble det registrert 29 anmeldelser i bydel Gamle Oslo. I samme periode i år er det registrert 19 anmeldelser. Dette skjer i en tid hvor befolkningen i hovedstaden øker. Likevel har flere alvorlige enkeltsaker den siste tiden bidratt til å skape utrygghet i deler av hovedstaden, særlig i Grønlandsområdet. Johnsen peker på et grufullt eksempel: En ung kvinne ble nylig funnet bevisstløs og voldtatt i Breigata.

Én voldtekt er én for mye. Og en stor del av oppgaven med å bekjempe overfallsvoldtekter, faller på Oslo-politiet. Svært mye kriminalitet har opprinnelse og tyngdepunkt i hovedstaden. Min oppgave er å sørge for at Oslo-politiet har best mulige rammevilkår for å gjøre jobben sin. Derfor er Oslo blitt tildelt 41 nye stillinger i 2012 og 70 stillinger i 2013. Jeg forventer at politimesteren ved hjelp av ressurs- og bemanningsøkningen er i stand til å møte alvorlig hverdagskriminalitet som skaper utrygghet, på en enda mer offensiv måte.

Byen blir tryggere. Samtidig er det fortsatt et stykke å gå. Men som Johnsen så korrekt påpeker: Trygghet er ikke bare en sak for politiet. Jeg registrerer derfor med glede at forslaget fra Oslo Ap om å introdusere en «trygghetsindeks» nå er vedtatt i bystyret med et bredt flertall. Det ligger mye forebygging i god byutvikling. Også i indre by må folk ha tilgang til gode og trygge fellesområder – hvis ikke blir det trange kår for fellesskapet. Det er et politisk ansvar å legge til rette for et velfungerende lokalsamfunn. I tillegg må kommunen føre en aktiv skjenkepolitikk.

Et annet viktig tiltak stasjonssjefen peker på i Aftenposten-artikkelen, er at rettsapparatet må fortsette å reagere strengt på den kriminaliteten man ser mye av i Grønlandsområdet. Det er jeg enig i. Jeg er særlig opptatt av at voldtekt oppklares, og at gjerningsmennene straffes. Regjeringen har sørget for en betydelig skjerping av straffenivåene i alvorlige voldssaker og for seksuallovbrudd. Vi ser nå at Stortingets intensjoner følges opp av rettsapparatet. For eksempel forkastet Høyesterett nylig en anke fra en mann som var dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt en kvinne som sov. For få år siden var snittstraff for en sak som dette fire måneder.