Historisk arkiv

Et tryggere Norge etter 22.7

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

VG 28. juli 2013

Beredskapen er nå bedre enn noen gang, skriver justis- og beredskapsminister Grete Faremo i VG.

VG har rett i at høy prioritering av samfunnssikkerhet fulgt opp med ressurser kreves for at folk igjen skal få mer tillit til norsk beredskap. Det er nettopp det regjeringen gjør. Beredskapen er nå bedre enn noen gang. Noen eksempler:

Styrker politiet. Et sterkt nærpoliti er grunnstammen i god beredskap. Politiet trener mer på å gå inn i skarpe oppdrag og har bedre utstyr og kommunikasjonsløsninger. Politistyrken øker. PST har økte ressurser for å avdekke trusler og for å forebygge tidlig for å hindre potensielle terrorangrep.

Styrker helikopterberedskap. Politihelikopter, redningshelikoptre og flere av Forsvarets helikoptre er nå tilgjengelig for politiet. Politihelikoptret stod på bakken sommeren 2011. Nå er det tilgjengelig døgnet rundt. I tillegg sørger vi for milliardinvestering i nye redningshelikoptre.

Mer effektiv organisering. Mange tusen polititjenestemenn og -kvinner står på hver dag for å gi oss tryggere liv. Men dagens organisering gir ikke full effekt av ressursbruken, noe Politianalysen dokumenterer. Vi vil ha endringer som gir økt politikraft og bedre beredskap.

Bedre forebygging. Viktigst av alt er god forebygging, en av de 5 pilarene i terrormeldingen. Innsatsen er forsterket og den er tverrfaglig. Den beste samfunnssikkerheten ligger i en åpen og levende samfunnsdebatt om våre verdier og i at vi bryr oss.