Historisk arkiv

FrP bryter konvensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

VG, 15. august

Per Sandberg og Fremskrittspartiet (FrP) vil ha lukkede mottak for asylsøkere og har foreslått en rekke endringer i utlendingsloven. Flere av forslagene er i strid med internasjonale forpliktelser, skriver statssekretær Lønseth i VG.

Per Sandberg og Fremskrittspartiet (FrP) vil ha lukkede mottak for asylsøkere og har foreslått en rekke endringer i utlendingsloven.

Flere av forslagene er i strid med internasjonale forpliktelser. Sandberg er uenig og ber om en juridisk gjennomgang fra Justis- og beredskapsdepartementet. Men det har han allerede fått.

FrP la i vår fram et eget forslag til utlendingslov. Justis- og beredskapsministeren kommenterte dette lovforslaget i to brev til Stortinget. Disse er naturligvis basert på de faglige innspillene til embetsverket i departementet. I brevene ble det gitt en detaljert juridisk begrunnelse for hvordan lovforslaget er i strid med en rekke konvensjoner som Norge er bundet av, blant annet EUs grenseforordning, FNs flyktningkonvensjon, FNs barnekonvensjon, FNs rasediskrimineringskonvensjon, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

Likevel fortsetter Per Sandberg å hevde at det ikke er fremlagt eksempler på at FrPs forslag bryter med Norges folkerettslige forpliktelser. Valgkampen er åpenbart i gang i FrP.

Når det gjelder lukkede mottak, er problemet at Frp synes å kategorisere dette som noe annet enn fengsling. De vil innføre en generell bestemmelse om at asylsøkere «skal» plasseres i lukkede mottak inntil identiteten er klarlagt eller til de som har fått avslag, har reist ut. Dette til tross for at både den europeiske menneskerettskonvensjon og EUs returdirektiv stiller ytterligere vilkår for frihetsberøvelse.

Det er ikke ulovlig å søke asyl i Norge, og regjeringen vil ikke fengsle noen på det grunnlaget. Bruk av fengsling bør forbeholdes de tilfeller hvor utlendingen ikke samarbeider om å klarlegge sin identitet, eller hvor det er konkrete holdepunkter for å anta at utlendingen oppgir uriktig identitet eller vil unndra seg utsendelse, og hvor politiet mener at det er hensiktsmessig å begjære fengsling. Dette har vi tilstrekkelige hjemler for i dag. Ingen lovendring er nødvendig. Per Sandberg slår inn åpne dører.

I VG 2. august kommer Sandberg i tillegg med et nytt forslag som åpenbart er i strid med folkeretten: Han hevder at Norge i henhold til flyktningkonvensjonens eksklusjonsbestemmelser er forpliktet til å sende ut mulla Krekar. Dette er en grov juridisk skivebom. Den faktiske situasjonen er at mulla Krekar ikke har flyktningstatus i Norge. Det er en prioritert oppgave for regjeringen å få ham ut. Men på grunn av risikoen for dødsstraff vil en utsendelse være i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Dette burde Per Sandberg være kjent med. Her burde han ha lyttet til sin egen partileder, som har understreket at vi ikke sender noen til galgen.