Gir ikke mer trygghet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Innlegg i Aftenposten 5. februar 2013
Tale/innlegg | Dato: 05.02.2013
Det er tillitskapende at politiet i det lengste venter med å bruke så sterke virkemidler som skytevåpen, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i et innlegg i Aftenposten.
Bevæpnet politi. Det er tillitskapende at politiet i det lengste venter med å bruke så sterke virkemidler som skytevåpen.
Politibetjent Adnan Naeem skriver i Aftenposten 29. januar at regjeringens representanter burde «forberede seg bedre» før de uttaler seg i mediene om bevæpning av norsk politi. Jeg kan forsikre ham om at dette er et tema jeg har satt meg grundig inn i og tenkt mye på.
Regjeringen har naturligvis merket seg vedtaket under Politiets Fellesforbunds landsmøte i fjor om å gå inn for en generell væpning av norsk politi. Vedtaket er et viktig bidrag til en debatt som må føres på en langt bredere arena enn kun i politiet.
Blir samfunnet tryggere av at vi har polititjenestemenn og -kvinner som bærer våpen i beltet? «Befolkningens sikkerhet rammes» uten generell bevæpning, mener Naeem. Jeg tror ikke det. Snarere tvert imot. Det er tillitsskapende og konfliktdempende at politiet i det lengste venter med å ta i bruk så sterke virkemidler som skytevåpen. Selv om enkelte trekk ved samfunns- og kriminalitetsutviklingen er bekymringsfulle, mener jeg at det ikke er tilstrekkelig til å begrunne generell bevæpning av norsk politi på det nåværende tidspunkt.
Før vi går så langt, må alle andre virkemidler være uttømt. Det første skrittet må være å finne effektive tiltak innen gjeldende rammer for politiets våpenbruk. For eksempel ser vi på mulighetene for å forenkle rutinene for godkjenning av våpenbruk, slik at verdifull tid ikke går til spille i akutte situasjoner ved at en polititjenesteperson må vente unødig lenge på godkjenning.
Regjeringen har nedsatt en arbeidsgruppe som vurderer behovet for å endre politiets våpeninstruks. Gruppa har kommet med en delrapport med anbefaling om sentralt pålegg om lagring av våpen i politibiler, i motsetning til dagens regel, som sier at dette skal besluttes lokalt. Denne anbefalingen er regjeringen positiv til. Dette innebærer også at det vil lagres våpen i bilene til Utrykningspolitiet (UP) og biler som benyttes til såkalt reservetjeneste i distriktene. Det betyr at en politimann eller politikvinne som blir oppringt hjemme, er klar for utrykning og slipper å dra innom politistasjonen for å bevæpne seg.
Naeem mener at Politidirektoratets ikke har god nok oversikt over skyteepisoder som involverer norsk politi. Jeg ser ingen grunn til å stille spørsmål ved den informasjon jeg har fått av direktoratet. Vi har over lang tid hatt stabilt lave tall for avfyring av skudd i norsk politi, og vi er ikke er i nærheten av antallet skyteepisoder vi ser i våre naboland, der politiet er bevæpnet. Et ubevæpnet politi med dialog som hovedarbeidsform har medvirket til lave tall i Norge.
Arbeidsgruppa som ser på politiets våpeninstruks leverer sin rapport i juli. En endelig beslutning om hvordan politiets våpeninstruks skal se ut i fremtiden, vil bli fattet etter at rapporten er blitt grundig behandlet.