Historisk arkiv

Jobb til nyutdannede politifolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Dagbladet, 27. august

I Dagbladet spurte Kine Hasle Grete Faremo hva som gjøres for å skaffe jobber til nyutdannede politifolk. Nå svarer justis- og beredskapsministeren.

Kjære Kine Hasle.

Du spør meg i Dagbladet 23. august om hva som gjøres for å skaffe jobber til nyutdannede politifolk. Du er en del av det første rekordstore kullet på 720 studenter som gikk ut av Politihøgskolen i vår, og som skal ut og styrke politi-Norge.

Vi har et stort overskudd av ferdig utdannede politifolk målt mot det antallet som slutter i politiet, for eksempel fordi de går av med pensjon. Vi har beregnet at netto tilvekst er 350 tjenestemenn og -kvinner.  Derfor har regjeringen lagt inn penger i politibudsjettet som fullfinansierer 350 nye stillinger. 

Vi økte også antallet ansatte i politiet i fjor og fullfinansierte disse stillingene på samme måte. Det er Politidirektoratet (POD) som fordeler disse pengene – og dermed stillingene – ut fra de politifaglige behovene til de enkelte politidistriktene.

Politimestrene skal følge opp regjeringen intensjon om å ansette de nyutdannede. Jeg har også, som en ekstra sikring, stilt som krav overfor POD at pengene skal brukes på nyansettelser, ikke til andre formål politimestrene måtte mene er viktigere. POD har meddelt politimestrene at pengene kan bli inndratt om de ikke ansetter i det omfang de er pålagt. Du spør om det er håp om å komme seg i jobb. Svaret er et definitivt ja. De nyutdannede skal i jobb. Pr. 1. august hadde 81,5 prosent av de fra årets kull som har bestått alle eksamener, stilling i politiet.

Erfaringsmessig har ca. 94 prosent av de uteksaminerte fra Politihøgskolen jobb i politiet innen ett år etter bestått eksamen.  De aller fleste får muligheter langt raskere enn det. Det er ofte hardest konkurranse om ledige stillinger i de største byene, men heldigvis er det mange som også ser gode muligheter ved mindre tjenestesteder.  

Vi trenger politikraft rundt om i hele landet.