Krever nye løsninger
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
VG, 1. juni
Tale/innlegg | Dato: 03.06.2013
Den siste tiden har jeg sett enkelte hevde at myndighetene ikke har satt i verk tiltak for å gjøre oss bedre rustet etter flommen i 2011. Det stemmer ikke, skriver statssekretær Pål Martin Sand i et innlegg i VG.
Flommen i Sør-Norge har etterlatt seg store ødeleggelser. Det er bare to år siden den forrige storflommen. Mange mennesker er rammet to ganger på kort tid.
Den siste tiden har jeg sett enkelte hevde at myndighetene ikke har satt i verk tiltak for å gjøre oss bedre rustet etter flommen i 2011. Det stemmer ikke.
Mange tiltak
Justis- og beredskapsdepartementet ba Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om å evaluere myndighetenes håndtering av flommen i 2011. Direktoratet leverte en rapport i mars 2012 med 12 læringspunkter innen forebygging, beredskap, håndtering og kartlegging. Med disse punktene som utgangspunkt, er en rekke tiltak satt i gang for å gjøre oss bedre forberedt ved flom.
Jeg vil spesielt trekke fram hvor viktig det er at kommunene styrker arbeidet med risiko- og sårbarhetsanalyser. Bare når man vet hvor man er sårbar, får man gjennomført de rette tiltakene for å håndtere en krisesituasjon.
Etter flommen i 2011 mottok Olje- og energidepartementet over 200 meldinger fra 21 kommuner om behov for mulig bistand og sikring. Det meste ble håndtert av kommunene. Ca. 60 tiltak er utført eller pågår i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat.
Flom er naturligvis ikke det eneste naturfenomenet som kan ramme oss. Siden 2009 har statens bistand til skredsikring blitt økt med over 50 prosent, fra 126 millioner kroner i 2009 til 191 millioner kroner i 2013. I statsbudsjettet for 2013 økte bevilgningene til flom- og skredforebyggende arbeid med 54 millioner kroner til sikringstiltak og varsling for jord- og snøskred.
Kvam kommune ble hardt rammet både i år og for to år siden. Det er planlagt et omfattende prosjekt for å sikre Kvam mot flom og erosjon. Planen ble vedtatt i kommunestyret 21. mai. 2013. Etter flommen i 2011 er det blitt fjernet rundt 150 000 kubikk løsmasse fra elva. Det har bidratt til å redusere skadeomfang ved den nye flommen og ga bedre tid til evakuering.
De globale klimaendringene vil etter all sannsynlighet gi oss mer ekstremvær. Da er det viktig å bruke krefter på å forebygge – for eksempel ved å unngå å bygge i flom- og skredutsatte områder.
Skeptiske
Mennesker som opplever å bli utsatt for flom gjentatte ganger, blir naturlig nok skeptiske til å gjenoppbygge huset sitt på samme sted. Det er viktig at myndighetene har en god dialog med forsikringsnæringen for å sørge for gode løsninger for disse menneskene.
Derfor møtte flere av mine regjeringskolleger og jeg representanter fra forsikringsnæringen denne uken for å snakke om felles utfordringer etter flommen.
Vi står kanskje overfor en ny situasjon som krever nye løsninger. Da er det viktig at vi snakker sammen og får satt i gang de riktige prosessene. Det skylder vi alle menneskene som nå er rammet av flommen.