Historisk arkiv

Krise for kriminalomsorgen med Frp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Adresseavisen, 16. september

Frp har vært imot en rekke av regjeringens tiltak for å få en straff som virker. Jeg frykter for hva som vil skje med kriminalomsorgen når Frp får regjeringsmakt, skriver Grete Faremo i et innlegg i Adresseavisen.

Frp har vært imot en rekke av regjeringens tiltak for å få en straff som virker. Jeg frykter for hva som vil skje med kriminalomsorgen når Frp får regjeringsmakt.

Per Sandberg er høy og mørk i Adresseavisen fredag 13. september og forteller at noe av det første en ny regjering skal gjøre, er å bygge 300 nye fengselsplasser innenfor dagens fengsler. Disse 300 fengselsplassene har regjeringen allerede prosjektert. Men det Sandberg ikke forteller, er at de ikke vil komme på plass med én gang en borgerlig regjering tiltrår. Først i 2016 er det realistisk å få dem på plass.

Under den rødgrønne regjeringen er det etablert ny straffegjennomføringskapasitet tilsvarende om lag 890 fengselsplasser. Likevel er det høyt press på fengslene, særlig når det gjelder bruk av varetekt. Vi trenger flere soningsplasser.

Det tar tid å bygge nye fengsler – det er helt avgjørende at vi også tenker alternativt. Derfor har regjeringen etablert ordningen hjemmesoning med elektronisk kontroll. I fem år har domfelte i flere fylker kunnet sone sin straff hjemme med en elektronisk lenke rundt ankelen. Per Sandberg og Frp har vært imot hele veien – til tross for at ordningen har vært en kjempesuksess: Så langt har over 9400 domfelte søkt, og over 5200 har gjennomført hele eller deler av straffen med elektronisk kontroll. Bare 249 domfelte har blitt overført til fengsel etter brudd på reglene – en andel på under fem prosent. Derfor ønsker regjeringen å øke andelen som soner gjennom elektronisk kontroll. I statsbudsjettet for neste år vil vi foreslå å bevilge penger til å gjøre denne ordningen landsdekkende. Denne utvidelsen vil gi oss 105 nye soningsplasser.

Den rødgrønne regjeringens mål har vært at soningen skal ha et innhold som bidrar til at de straffedømte tilbakeføres til samfunnet. Det er dette vi kaller tilbakeføringsgarantien. En ny rapport viser at for hver krone vi investerer i tilbakeføringsgarantien, får vi seks ganger så mye tilbake i samfunnsøkonomisk gevinst.

Mitt spørsmål er: Vil Frp skusle bort denne gevinsten?

Sandberg må svare på hva en regjering der Frp deltar, vil gjøre med hjemmesoning med elektronisk kontroll. Han må svare på om den vil videreføre tilbakeføringsgarantien. Eller skal fengsel bare bli ren oppbevaring av domfelte, under verst mulige forhold – med de konsekvensene det vil ha for tilbakefall til kriminalitet?

Skal vi ha en straff som virker – eller bare en straff som svir?