Historisk arkiv

Nettbrett og annen ny teknologi til politiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Drammens Tidende, 26. mars

Vi skal ha nettbrett ut i patruljebilene i alle politidistrikter. Men det er bare en liten del av det omfattende arbeidet med å fornye politiets IKT-systemer. Regjeringen planlegger å bruke 2,4 milliarder over seks år på en total fornyelse, skriver Grete Faremo i Drammens Tidende.

Vi skal ha nettbrett ut i patruljebilene i alle politidistrikter. Men det er bare en liten del av det omfattende arbeidet med å fornye politiets IKT-systemer. Regjeringen planlegger å bruke 2,4 milliarder over seks år på en total fornyelse.

Nettbrett i politibilene er ett av tiltakene som regjeringen presenterte i stortingsmeldingen «Terrorberedskap» denne uken. Dette er et lite, men viktig skritt mot målet: Et politi der effektiv bruk av IKT-verktøy er en integrert del av arbeidsmetodene. Nettbrett er prøvd ut i både Follo politidistrikt og av Utrykningspolitiet (UP). Erfaringene er gode. Politifolkene som utnytter mulighetene fullt ut, etterforsker saker helt ferdig fra patruljebilene. Derfor er dette et verdifullt tiltak for å effektivisere politiarbeidet og skape mer trygghet.

Noen har fremstilt det som om nettbrett er regjeringens svar på IKT-utfordringene i politiet. Det er selvfølgelig ikke riktig. Men tankegangen som bak denne satsingen, er den samme som ligger til grunn for den store fornyelsen av politiets datasystemer som vi har tatt fatt på. Regjeringen planlegger å bruke 2,4 milliarder kroner over seks år på en total fornyelse av politiets straffesakssystem. Bare i år skal politiet etter planen bruke om lag 1,2 milliarder kroner på IKT – i overkant av 300 millioner kroner går til investeringer og øremerkede IKT-prosjekter. Dette er en stor investering i mer trygghet i Norge. Derfor må vi være sikre på at vi får valuta for pengene.

IKT-fornyelsen innebærer at politiet skal koble kunnskap, ressurser og teknologi med gode arbeidsmetoder. Målet er blant annet at politiet skal tilby bedre tjenester til publikum via nett, og at politifolk, uansett hvor i Norge de er, skal ha tilgang til gode verktøy for analyse og deling av informasjon.

IKT-fornyelse er ikke er nok i seg selv. Det er viljen og evnen til å ta i bruk ny teknologi for å forbedre politiarbeidet, som er avgjørende for å lykkes. Derfor gjennomføres IKT-fornyelsen som flere prosjekter som kvalitetssikres hver for seg. Det gir oss politikere god kontroll med prosessen, og vi kan sikre oss mot at utviklingen havarerer eller tar lengre tid enn forutsatt.

Samtidig får Politidirektoratet rom til å utvikle en god IKT-strategi, spille på lag med de ansatte og bygge den nødvendige kompetanse i hele politiet.