Historisk arkiv

Tale ved UDIs fagkonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Tale av justis- og beredskapsminister Grete Faremo ved UDIs fagkonferanse og 25-årsjubileum 11. januar 2013.

Tale av justis- og beredskapsminister Grete Faremo ved UDIs fagkonferanse og 25-årsjubileum 11. januar 2013. (Med forbehold om endringer under fremføring.)

 

Kjære alle sammen.

Det er en glede og en ære for meg å tale her på UDIs fagkonferanse.

Jeg vil starte med å gratulere UDI med 25-årsdagen – som også markeres med flott ny logo!

Jeg har lært å kjenne UDI i to perioder som justisminister. Jeg har med selvsyn erfart den store utviklingen som har skjedd i direktoratet og på utlendingsfeltet de siste årene.

UDI ble opprettet 2. januar 1988. Da eksisterte Berlin-muren sammen med land som Jugoslavia, Tsjekkoslovakia, Sovjetunionen og DDR. T'Pau toppet VG-lista med «China in your hand». Oscar-pris for beste film gikk til «Rain Man». Jeg hører at det er lagt ut mange fine bilder fra 1988 av dagens UDI-ansatte på intranettet, som på en god måte viser at også hår- og klesmoten var annerledes den gang.

UDI ble opprettet som følge av et stort skifte i asyltilstrømmingen til Norge. Før 1980 kom det cirka 50 asylsøkere til Norge i året. I 1983 økte antallet til 150. Året etter kom det 300. Deretter økte det til 900 i 1985, 2 000 i 1986 og 8 700 i 1987. Det var en voldsom vekst på relativt kort tid. UDI ble opprettet under det daværende Kommunal- og arbeidsdepartementet. Som kjent fikk Justisdepartementet samtidig ansvar for en viktig del av UDIs virksomhet, nemlig utlendingsloven, og med den ansvar som klageinstans over UDIs vedtak i saker etter utlendingsloven.

I dag er UDI en moderne etat med over tusen ansatte. Som statsråd er det veldig hyggelig og inspirerende å se så mange UDI-byråkrater samlet på ett sted, både fra UDI sentralt og fra regionkontorene!

Jeg har selv jobbet som saksbehandler i NORAD og Finansdepartementet. Jeg vet at avstanden kan virke lang fra den enkelte saksbehandler til politisk ledelse. Samtidig er det dere som skal iverksette politikken i praksis. Vi er avhengig av dere. Selv om mange av dere kan føle dere som en liten brikke i en stor organisasjon, kan hver og en av dere utgjøre en forskjell.

For at hver og én av dere skal kunne utgjøre en forskjell, er det viktig at vi har en felles forståelse av hvilke mål vi jobber mot og hva som er rammene for UDIs virksomhet. Jeg vil derfor oppfordre dere alle til å lese tildelingsbrevet fra departementet til UDI. I tillegg bør alle ha satt seg inn i departementets instruks til UDI. 22. juli-kommisjonen påpekte at offentlig sektor har problemer med manglende gjennomføringsevne, og at vedtatte planer ikke ble gjennomført. Skal målene i utlendingsforvaltningen nås, er det viktig at alle kjenner til hva vi ønsker å oppnå og hvilke tiltak som skal settes i verk.

UDI har en viktig funksjon i samfunnet. Samtidig må vi huske på at UDI verken kan eller skal utføre sitt oppdrag alene. 22. juli-kommisjon påpekte også utfordringer i justissektoren og i forvaltningen når det gjaldt samordning, samhandling og koordinering. Dette må vi i utlendingsforvaltningen merke oss. Det er nødvendig med god samhandling mellom sentrale aktører som UDI, JD, UNE, Politiet, BLD, UD og utenrikstjenesten. Samhandlingen må være systematisert og institusjonalisert. I tillegg må det i bunn ligge en kultur for samarbeid.

UDI forbindes først og fremst med behandling av beskyttelse- og oppholdssaker og organisering av mottakstilbudet til asylsøkere. Jeg vil derfor benytte anledningen til også å trekke fram de andre oppgavene som utføres i UDI, som er viktige for en velfungerende etat. Jeg tenker på alle i UDI som jobber med IKT, budsjett, internadministrasjon, tilskuddsforvaltning, informasjon, statistikk, retur med mer. Det er viktig at alle i organisasjonen blir sett og anerkjent for det arbeidet de gjør. Dere gjør alle en viktig jobb.

Regjeringens mål for UDI og utlendingsforvaltningen er definert gjennom budsjettproposisjonen. Alle UDIs oppgaver skal falle inn under de definerte hovedmål og delmål.

Ett av regjeringens mål er en effektiv og serviceorientert utlendingsforvaltning med kort saksbehandlingstid. Allmennheten forventer også rask saksbehandling. Derfor er jeg glad for at saksbehandlingstiden for de fleste typer saker har gått ned i UDI.

Et viktig bidrag til dette har vært implementeringen av nytt datasystem gjennom EFFEKT-programmet. Etter en lang prosess skal systemet nå være i full drift. Det er viktig at vi klarer å utnytte de mulighetene som dette systemet gir oss.

Jeg vet også at UDI systematisk jobber med å effektivisere saksbehandlingen gjennom det såkalte Lean-programmet.

Samtidig må vi ikke underslå det faktum at reduserte restanser til dels skyldes økte ressurser og økt saksbehandlingskapasitet i UDI. UDI bruker mer ressurser per behandlet sak nå enn tidligere. Dette kan i stor grad tilskrives økt kvalitetssikring og rettssikkerhet for søkeren. I tillegg har det på enkelte områder vært behov for et mer detaljert regelverk som har ført til mer omfattende saksbehandling. For departementet er det imidlertid viktig å sørge for at regelverket ikke fører til mer ressurskrevende saksbehandling enn nødvendig, og vi er helt avhengig av at UDI kommer med innspill når man ser mulighet for forenklinger.

Til slutt vil jeg understreke den store betydningen vedtak i UDI kan ha for enkeltpersoners liv. Bak etatsstyring, ønsket om effektivisering og utvikling av regelverk er det enkeltmenneskers skjebner vi forvalter. Det er et stort ansvar å ha. Jeg er trygg på at dere er deres ansvar bevisst. Jeg håper dere får godt utbytte av fagdagen, og jeg ser frem til det videre samspillet med dere på utlendingsfeltet.

Jeg vil avslutte med en vise av Lillebjørn Nilsen som heter «Danse, ikke gråte nå».