Historisk arkiv

Trygghetens kostnader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Bergens Tidende, 21. mai

TV 2 har vinklet på at PST tilsynelatende bare brukte 91 millioner kroner på kontraterror i sitt budsjett for 2012. Men TV 2 får ikke med hele bildet, fordi utgifter fra flere andre poster på budsjettet, skriver Grete Faremo i BT.

TV 2 viste nylig en reportasje om hvordan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bruker sine penger. Men denne som grunnlag slår Bergens Tidende bombastisk fast på lederplass at PST «bare bruker hver sjette krone på sin viktigste oppgave; å kartlegge, forebygge og avsløre terrortrusler, og å hindre terrorvirksomhet».

TV 2 har vinklet på at PST tilsynelatende bare brukte 91 millioner kroner på kontraterror i sitt budsjett for 2012. Men TV 2 får ikke med hele bildet, fordi utgifter fra flere andre poster på budsjettet – for eksempel spaning, etterforskning og analysearbeid – også går til terrorbekjempelse. I realiteten bruker PST langt mer enn hver sjette krone på sin hovedoppgave.

BT skriver at regjeringen må ta de økonomiske konsekvensene av hvordan vi ønsker at borgernes trygghet skal sikres. Det gjør vi også. PST fikk økt sin økonomiske ramme fra 434 millioner kroner i 2011 til nesten 525 millioner kroner i 2012. Store deler av økningen gikk til kontraterrorarbeid. Budsjettet er økt med ytterligere 41,6 millioner kroner i år. PST har fått stort gjennomslag for sine innspill i budsjettprosessene.

Vel så viktig er det at vi sikrer at pengene brukes rett. Derfor nedsatte regjeringen Traavik-utvalget som i fjor foretok en ekstern vurdering av PST. Vi jobber nå med å følge opp utvalgets anbefalinger, særlig med henblikk på hvordan PST kan utnytte sine ressurser bedre, foreta gode prioriteringer og planlegge for å tilegne seg den rette kompetansen for fremtiden.

Det er bra med åpenhet om det arbeidet PST gjør. Én av anbefalingene til Traavik-utvalget er en egen post på statsbudsjettet for PST. Utvalget mener det vil bidra til å gi et bedre bilde av helheten i tjenestens budsjett og sikre større åpenhet om hvilke ressurser samfunnet tildeler PST. Dette forslaget har vi nå til vurdering.