Historisk arkiv

Krafttak mot kynisk menneskehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Kronikk i Politiforum 18.08.06

Flere menneskehandlere og kriminelle nettverk må avdekkes. Politiet har en nøkkelrolle i den innsatsen som må settes inn. Regjeringen prioriterer arbeidet høyt og foreslår nye tiltak, skriver statssekretær Anne Rygh Pedersen.

Politiforum 18. august 2006

Krafttak mot kynisk menneskehandel

Statssekretær Anne Rygh Pedersen (Ap)

Flere menneskehandlere og kriminelle nettverk må avdekkes. Politiet har en nøkkelrolle i den innsatsen som må settes inn. Regjeringen prioriterer arbeidet høyt og foreslår nye tiltak.

Menneskehandel er vår tids slavehandel. Tusenvis av barn, kvinner og menn blir hvert år ofre for menneskehandlere. Menneskehandel øker både nasjonalt og internasjonalt, og vi har også i Norge sett en kynisk utnyttelse av kvinner og barn samt avdekket at Norge benyttes som transittland for nettverk som organiserer menneskehandel, herunder handel med barn til land i Mellom– og Sør Europa.

Regjeringen vil bekjempe alle former for menneskehandel både nasjonalt og internasjonalt. Vi understreket dette i Soria Moria - erklæringen, og vi lager nå en ny handlingsplan med tiltak for å sikre økt fokus og styrket innsats i kampen mot menneskehandel både nasjonalt og internasjonalt.

Norge er et attraktivt marked for menneskehandel. Vi er et rikt land med sterk kjøpekraft og oppdagelsesrisikoen så langt har vært liten. Først og fremst har vi hittil vært mottakere av menneskehandel knyttet til prostitusjon. Vi kjenner ikke til konkrete saker om tvangsarbeid eller ulovlig bruk av organer i Norge. På grunn av menneskehandelens skjulte karakter er det vanskelig å si noe sikkert om hvor stor virksomheten egentlig er. Sakene som er avdekket, samt opplysninger fra hjelpeorganisasjoner, antyder imidlertid at virksomheten øker i omfang også her i landet.

Intensiv jakt
Dersom vi skal lykkes i vår målsetting om å bekjempe menneskehandelen må flere menneskehandlere og kriminelle nettverk avdekkes og strafforfølges. Ved å intensivere jakten på kriminelle nettverk, sender vi et klart signal om at handel med mennesker ikke aksepteres i Norge.

Men siden menneskehandel er ”skjult kriminalitet” stilles det store krav til politiets etterforskning og det vil være avgjørende at politidistriktene prioriterer kampen mot menneskehandel i tiden fremover.Erfaring viser at internasjonalt politisamarbeid er av vesentlig betydning for oppklaring i disse sakene. Det vil derfor være viktig for norsk politi å videreutvikle samarbeidet ved å knytte til seg kontaktpersoner og utvikle kontaktnett internasjonalt for å få bedre utveksling av informasjon, effektivisere det operative samarbeidet og få til en skikkelig kompetanseheving.

Må følge pengesporene
Som annen organisert kriminalitet handler menneskehandel primært om profitt. Identifisering og analyse av utbytte fra straffbare handlinger – å følge pengesporet - vil derfor være viktig i avdekkingen av menneskehandel og for å sikre inndragning av utbytte. Økt kompetanse innen finansiell etterforskning blir et viktig virkemiddel for å bekjempe også denne kriminaliteten.

Å vitne mot bakmenn i en menneskehandelsak er i mange tilfeller en stor belastning for ofrene. De har vært utsatt for store psykiske og fysiske påkjenninger både før og etter at de kom til Norge. Rettssaken kan føles som et nytt overgrep. Regjeringen mener at det er behov for å sette inn flere tiltak for å redusere belastningen for ofrene i straffeprosessen.

Oslo i særstilling
I kraft av å være hovedstad og Norges største by står Oslo i en særstilling når det gjelder omfanget av prostitusjon og menneskehandel. Regjeringen ønsker derfor at det iverksettes særskilte tiltak i Oslo for å styrke politiets innsats mot prostitusjon og menneskehandel.

Kompetanse og koordinert samarbeid mellom politi, utlendingsmyndigheter og det øvrige offentlige og frivillige tjenesteapparatet er en grunnleggende forutsetning for å lykkes i kampen mot menneskehandel. Gjennom den nye handlingsplanen som blir lansert i høst, vil Regjeringen derfor sette økt fokus på dette og legge til rette for at samfunnet som helhet står bedre rustet til å møte utfordringene som denne kriminaliteten reiser. Vi har et felles ansvar for å sikre ofrene bistand og beskyttelse. Vi må alle arbeide sammen for å forebygge denne type kriminalitet og forhindre at den får grobunn i vårt samfunn.