Historisk arkiv

Politiets prioriteringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Svar til leder i Bergens Tidende 13. juli 2006

BT `s leder onsdag avlegger meg en liten visitt, og da er det et par åpenbare misforståelser jeg ønsker å oppklare. Jeg har ikke sagt at politiet må prioritere mellom drapssaker, men at de må prioritere innenfor eget budsjett, skriver statssekretær Anne Rygh Pedersen.

Svar til leder i Bergens Tidende 13. juli 2006

Akkurat passe mye sol

Av statssekretær Anne Rygh Pedersen (A)

BT `s leder onsdag avlegger meg en liten visitt, og da er det et par åpenbare misforståelser jeg ønsker å oppklare. Jeg er litt overrasket over at noen blir opprørte over at en statssekretær sier at en av virksomhetene innenfor eget ansvarsområde faktisk må forholde seg til de budsjettene som er tildelt. Jeg sa ikke at politiet måtte prioritere mellom drapssaker, men at de måtte prioritere innenfor eget budsjett. Det er faktisk en vesentlig forskjell.

Alvorlig kriminalitet skal etterforskes, det må det ikke herske tvil om. Likeledes skal alle ofre for kriminalitet tas imot på en skikkelig måte av politiet. Det jeg prøvde å si noe om, er at intensiteten i etterforskningen av drapssaker ofte varierer. Det var en tabbe av meg å tro at det var mulig å komme med et lengre resonnement i en nyhetssending, og derfor kom også bare deler av det jeg sa med.

I en drapsetterforskning er det en selvfølge at man setter inn det man har av ressurser i en initialfase. Deretter vil man kunne få en oversikt over hva man trenger av bistand og personell til den videre etterforskningen. I noen saker er det dessverre så lite å jobbe videre med at saken blir liggende en stund, for så å bli tatt fram igjen når nye spor eventuelt dukker opp. Oslo er et stort politidistrikt med mange ressurser. I en situasjon der det hoper seg opp med arbeidsoppgaver på èn avdeling, må man ofte bruke folk fra andre enheter i distriktet. Likeledes er det mulig å søke bistand hos Kripos, slik de fleste andre politidistrikter ofte må gjøre i drapssaker.

Regjeringen Stoltenberg plusset på budsjettet fra den forrige regjeringen med over 90 millioner kroner til politiet. Oslo fikk sin del av dette. Kriminaliteten over hele landet går ned, hvilket er veldig positivt og viser at politiet er flinke til å utnytte ressursene og kanskje jobbe på nye måter. Oppklaringsprosenten går opp og saksbehandlingstida går ned.

Det er positivt at Oslo politidistrikt, etter at saken ble omtalt i Dagsrevyen, har avkreftet at de har en krise. Politidirektøren har også bekrefter at politiet i Oslo har en god hånd om sine etterforskningsoppgaver, også når det gjelder drapssaker.

Så da kan vi vel alle nyte sola, også lederskribenten i BT.