Historisk arkiv

Samfunnsstraff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Svar i VG 13. juli 2006

I et innlegg i VG mener Farid Bouras det er en dårlig idé av justisministeren og barne- og likestillingsministeren å gi barnevernet ansvar for gjennomføring av samfunnsstraff. Vi har ikke planer om dette, skriver statssekretær Anne Rygh Pedersen.

Svar i VG 13. juli 2006

God tanke – feil retning

Av statssekretær Anne Rygh Pedersen (A)

I et innlegg i VG 7. juli mener Farid Bouras det er en dårlig idé av justisministeren og barne- og likestillingsministeren å gi barnevernet ansvar for gjennomføring av samfunnsstraff. Vi har ikke planer om dette. Kriminalomsorgen skal fortsatt ha ansvar for gjennomføring av samfunnsstraff.

For å få gode løsninger, må man etter Bouras` syn inkludere frivillige organisasjoner. Det er vi helt enige i.

Færre barn i fengsel. Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding der det forslås alternativ til fengsel som kan være til beste for barnet, samtidig som samfunnets behov for beskyttelse blir ivaretatt. Når fengsel anses som helt nødvendig, skal hovedregelen være åpen soning, men slik at fengselsstraffen tidligst mulig erstattes av andre og mindre inngripende soningsformer.

Samfunnsstraff. Regjeringen går inn for å øke samfunnsstraff som alternativ reaksjon, særlig overfor unge lovbrytere. Kriminalomsorgen skal fortsatt ha ansvaret for gjennomføringen. Det er ønskelig med tett samarbeid mellom kriminalomsorg og barnevern når barn skal sone straff, enten det er i eller utenfor fengsel eller ved varetektsfengsling.

Frivillige organisasjoner. Samarbeidet med frivillige organisasjoner er viktig. Organisasjonene kan være en verdifull impuls i hverdagen til unge innsatte. De representerer en særlig ressurs fordi de er strukturerte, og fordi medlemmene samlet og hver for seg representerer et engasjement og en motivasjon i forhold til lovbryteren. Frivillige organisasjoner har for eksempel etablert tiltak som er viktige for enkeltinnsatte og for fengslene som helhet.

Regjeringen vil fortsatt ha et nært samarbeid med Ungdom mot Vold og andre frivillige organisasjoner om unge lovbrytere, slik Farid Bouras etterlyser.