Historisk arkiv

Soningskøen skal bort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Aftenposten 22. januar 2005

Regjeringen har brettet opp ermene og vil ta tak i utfordringene på kriminalitetsområdet, skriver statssekretær Anne Rygh Pedersen. Soningskøen er i dag et viktig hinder i en effektiv straffesakskjede, og den skal bort.

Soningskøen skal bort

Innlegg i Aftenposten 22. januar 2005
av Statssekretær i Justisdepartementet, Anne Rygh Pedersen (A)

Regjeringen Stoltenberg II har brettet opp ermene og vil ta tak i utfordringene på kriminalitetsområdet. Derfor styrker Regjeringen Justisdepartementets del av budsjettet med nær 130 millioner kroner. Størstedelen av denne styrkingen gikk for 2006 til politiet. Fordi vi ser at politiet utfører en helt avgjørende viktig jobb for at vi skal kunne føle oss trygge i nærmiljøet vårt. Og fordi vi ser at politiet gjør en viktig jobb i forebygging, oppklaring og i retteføring av kriminalsaker.

Når den domfelte har fått sin dom er det viktig at det står en reaksjon klar som han eller hun kan få i rimelig tid. Enten det er samfunnsstraff, dom med betingelser, dommerstyrt rusprogram, soning med behandling eller fengselsstraff. Det er et stort problem når vi i dag teller over 2000 domfelte i soningskø. Det er et problem for den som er fornærmet i saken det har falt dom i, det er et problem for den enkelte som venter på å få sone og det gir uheldige signaler når man møter en dømt gjerningsmann på gata på et tidspunkt der vedkommende burde sittet i fengsel.

Derfor har regjeringen for 2006 sørget for at vi får 45 nye fengselsplasser. Vi har sørget for et innhold i soningen i form av styrking av undervisningsbudsjettet, helsebudsjettet og bibliotektjenesten i fengslene. Og vi har mye ugjort. Vi jobber nå målrettet med en plan for å få bort soningskøen på få år. Når vi jobber med dette må vi ha flere tanker i hodet samtidig.

Det åpenbare er at vi jobber med å få opp flere fengselsplasser. Samtidig er det forebyggende arbeidet ute i kommunene viktig, slik at vi kan hindre at ungdom velger kriminalitet. Det forebyggende arbeidet i form av aktivitet i fengselet, som gjør den innsatte i stand til å takle et liv utenfor murene som skatteyter i stedet for utgiftspost, er vesentlig for å hindre gjengangerkriminalitet.

Soningskøen er i dag et viktig hinder i en effektiv straffesakskjede, og den skal bort!

Oppdatert 25.01.06