Historisk arkiv

Debattinnlegg i Aften 22. januar

Trygghet også et politisk ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Mer penger til politi er viktig. Men minst like viktig er det å forebygge kriminalitet. Det vil ikke Høyre og Fremskrittspartiet innse, skriver politisk rådgiver Hadia Tajik i et debattinnlegg i Aftenposten Aften.

Mer penger til politi er viktig. Men minst like viktig er det å forebygge kriminalitet. Det vil ikke Høyre og Fremskrittspartiet innse.

Ansvarsfraskrivelse
 Byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp), skriver sågar i sitt innlegg i Aften 13. januar at det ”først og fremst er et ansvar for politiet å forebygge og forhindre slik kriminalitet”. Hun sikter til voldskriminaliteten i Oslo. Dette er ansvarsfraskrivelse. For det er først og fremst et politisk ansvar å sikre en trygg by.

Skjenketider
Wiig Bryn er opptatt av å formidle at det ikke er noen sammenheng mellom alkoholkonsum og vold. Det får hun ta opp med Sosial- og helsedirektoratet, som har påpekt at det i 60 til 70 prosent av alle voldstilfeller er alkohol involvert.
Eller så kan hun ta det opp med Politimestrene for distriktene som huser fire av landets største byer. De skrev allerede i 2007 et brev til sine kommunepolitikere, der de oppfordret om at skjenketidene ble regulert fra 03 om natta til 02. De var lei av at verdifull etterforskningstid ble beslaglagt av at de måtte ”slåss i gatene”. Skjenkekuttet betyr med andre ord både mindre vold og flere ledige ressurser i politiet.

Skyver ansvaret fra seg
Eller så kan hun ta det opp med Oslo Politidistrikt, som i sin høringsuttalelse i 2008 klart gikk i mot Oslo kommunes nye alkoholpolitiske handlingsplan.
Men hun kan ikke gjøre det hun prøver å gjøre: Å skyve ansvaret for forebyggingen fra seg.

Flere virkemidler
Oslo politidistrikt har fått flere ressurser under nåværende regjering. Det er en utvikling som må fortsette. I løpet av 2009 vil politiposten ved Oslo S bli gjenåpnet. I tillegg til eksisterende politipost på Holmlia, planlegges to nye mobile politiposter i politidistriktet. Det er noen viktige tiltak regjeringen har igangsatt for å få et nært og sterkt politi i Oslo by.
Men politiet er bare ett av flere virkemidler for en trygg by. 

Lokalt ansvar
Skjenkepolitikk og byplanlegging er andre svært viktige virkemidler. Dette er et lokalt ansvar. Regjeringen har også, nettopp for å synliggjøre dette, pålagt kommunene å ta hensyn til kriminalitetsforebygging i sin samfunns- og arealplanlegging gjennom ny planlov.
Derfor oppfordrer også regjeringen til at man oppretter lokale politiråd, der politiet og lokale politikere sammen diskuterer problemer og løsninger i sin kommune. Der kan forskning og lokalkunnskap, sammen med politifaglig innsikt, gjøre at man utvikler og iverksetter bedre og mer effektive forebyggingstiltak.

Reparasjonssamfunn?
Vi må i mindre grad komme tidsnok for seint – det vil si, når skaden allerede har skjedd. I stedet må vi vri fokuset over på å komme tidsnok. Punktum. Slik at vi unngår at kriminaliteten forekommer i utgangspunktet. Da må vi redusere sannsynligheten for kriminalitet. Det gjør vi, blant annet, ved å gjøre mer for dem som kommer dårligst ut på levekårsstatistikkene våre. Ikke fordi fattige er mer latente til å bli kriminelle. Men fordi det er en statistisk sammenheng mellom lav utdanning, manglende integrering i arbeidslivet og dårlig økonomi – og kriminalitet.

Kutt i lavterskeltilbud
Da hjelper det ikke å gjøre det som lå inne i byrådets opprinnelige budsjettforslag: Å kutte i bevilgningen til Gatejuristen, Jussbuss og Juridisk rådgivning for kvinner, som alle gir lavterskel juridiske råd. Noen ganger er dette noe av det du trenger for å komme deg ut av en negativ sosial spiral: Noen som ser deg, som lytter til dine problemer og som kan gi deg presise juridiske råd.
Det hjelper heller ikke å gjøre som Fremskrittspartiet gjør i sitt alternative statsbudsjett: Å kutte i integreringsordningene for nyankomne flyktninger og innvandrere. Å redusere støtten i språkopplæring, annen utdanning og frivillig integreringsarbeid, hjelper heller ikke. Uten gode integreringstiltak, sikrer vi ikke nok deltakelse i og tilhørighet til det norske samfunnet. Dette er oppskriften på å skape sine egne problemer.

Forebygge kriminalitet
Andre eksempler er kutt i bibliotekene og kulturbudsjettene. Kultur handler om å bygge gode fellesskap, og å gi barn og unge et godt alternativ til fri drift. Gode kultur- og fritidstilbud forebygger kriminalitet. Oslo trenger flere fritidsklubber!
Hver enkelt som gjør noe kriminelt har et selvstendig ansvar for det de har gjort. Vår vilje til å skape et tryggere Oslo skal aldri unnskylde eller bortforklare enkeltindividers kriminelle handlinger. Men vår oppgave som politikere er å ta i bruk de virkemidlene samfunnet rår over, for å minske sannsynligheten for kriminalitet.
Vi kan ikke bare delegere det til menn og kvinner i uniform.

Reparasjonssamfunn
Høyre og Fremskrittspartiet vil skape et reparasjonssamfunn i Oslo når de bare ønsker seg mer penger til politi. Vi arbeider for mer politikraft, men vi vil også ha et forebyggingssamfunn. Det koster mindre og er klokere, både samfunnsøkonomisk og menneskelig.