Historisk arkiv

Finnmarkseiendommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Valg av medlemmer til Finnmarkseiendommens styre og regler for ansattes representasjon, er blant de overgangsbestemmelser som nå er vedtatt for Finnmarkseiendommen.

Overgangsbestemmelser om Finnmarkseiendommen

Valg av medlemmer til Finnmarkseiendommens styre og regler for ansattes representasjon, er blant de overgangsbestemmelser som nå er vedtatt for Finnmarkseiendommen.

Overgangsreglene går for det første ut på at Sametinget og Finnmark fylkesting innen utgangen av 2005 skal velge medlemmer til Finnmarkseiendommens styre i henhold til reglene i Finnmarksloven §§ 7 og 8. Finnmarkseiendommen vil fra da av ha et operativt styre som kan sette i gang arbeidet med å forberede eiendomsovertakelsen. Det gis også regler om de ansattes representasjon i dette styret, og om etablering av Finnmarkseiendommens kontrollkomité, jf. Finnmarksloven § 16.

Det fastsettes også at Finnmarkseiendommen frem til Finnmarksloven kapittel 2 trer i kraft, kan inngå avtaler med sikte på å forberede overtakelsen av grunnarealene og forvaltningen av dem. Det kan blant annet dreie seg om leie eller kjøp av kontorlokaler, ansettelse av personale eller avtaler med de ansatte i Statskog og avklaringer med Statskog om overtakelse av forskjellige avtaler som Statskog har inngått.

Avtaler som Finnmarkseiendommen inngår i overgangsperioden er bindende også etter at lovens kapittel 2 har trådt i kraft. Det samme gjelder avtaler som Statskog inngår i denne perioden og som Finnmarkseiendommen slutter seg til.

Overgangsreglene ble vedtatt i statsråd 25. november 2005 gjennom en kongelig resolusjon med overgangsregler for Finnmarkseiendommen, jfr. Finnmarksloven § 49 åttende ledd og kapittel 2.

Kommisjon og særdomstol
Etter Finnmarksloven skal Statskog SFs grunnarealer i Finnmark overtas av det nye, selvstendige rettssubjektet Finnmarkseiendommen. Det skal også opprettes en kommisjon som skal kartlegge eksisterende rettigheter, og en særdomstol som skal avgjøre tvister i den forbindelse.

Regjeringen tar sikte på at Finnmarkseiendommen skal overta grunnarealene og forvaltningen av dem i løpet av annet kvartal 2006. Det nærmere tidspunktet vil bli fastsatt på et senere tidspunkt. Finnmarkskommisjonen skal være operativ fra 1. januar 2007 og særdomstolen kort tid etter.

Finnmarkseiendommen vil ha behov for en viss tid til å forberede seg på å overta grunnarealene og forvaltningen av dem. For denne perioden er det behov for overgangsbestemmelser som gir Finnmarkseiendommen adgang til å foreta de disposisjoner som er nødvendige for å sikre at overtakelsen gjennomføres på en god måte. Finnmarksloven § 49 åttende ledd, som gir hjemmel for å fastsette nærmere overgangregler, settes derfor i kraft straks. Det fastsettes samtidig overgangsregler med hjemmel i denne bestemmelsen.

Inntil Finnmarksloven trer i kraft, er det Statskog som har myndighet til å gi tillatelser til jakt, fiske og så videre på sin grunn. Slike tillatelser kan gis for kortere eller lenger perioder, og de vil i utgangspunktet være bindende for Finnmarkseiendommen også etter at loven har trådt i kraft.

Det er derfor fastsatt at Statskog bare kan gi tillatelser til utnyttelse av fornybare ressurser med gyldighet for inntil én årssesong, med mindre Finnmarkseiendommen samtykker i lengre gyldighetstid. En årssesong er valgt av hensyn til at brukerne skal kunne få de nødvendige tillatelser til neste sesongs jakt, fiske osv. på vanlig måte. Dersom for eksempel tillatelsene til en type jakt normalt løper fra 1. april til 31. mars året etter, kan Statskog våren 2006 utstede tillatelser for hele denne sesongen, dvs. 1. april 2006 til 31. mars 2007.

Aktuelle lenker: