Historisk arkiv

Kjønnsrepresentasjon i styrer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har vedtatt at reglene om kjønnsrepresentasjon i allmennaksjeselskapene (ASA) skal tre i kraft fra 1. januar 2006. – Vi regner med at selskapene vil oppfylle lovens krav og at problemstillinger knyttet til tvangsoppløsning derfor egentlig er teoretisk, sier justisminister Knut Storberget.

Regler om kjønnsrepresentasjon i styrer i allmennaksjeselskaper

Regjeringen har vedtatt at reglene om kjønnsrepresentasjon i allmennaksjeselskapene (ASA) skal tre i kraft fra 1. januar 2006. Allmennaksjeselskap som er stiftet før denne tid får to år på seg før de må oppfylle kravene til kjønnsrepresentasjon. Nye allmennaksjeselskaper må følge reglene for å bli registrert.

Stortinget vedtok i desember 2003 forslaget i Ot.prp nr. 97 (2202-2003) der allmennaksjeselskaper med private eiere skulle få regler som krever at det blant styremedlemmene i disse selskapene skal være et minimumsantall av hvert kjønn, tilnærmet 40 prosent. Denne regelen skulle først tre i kraft hvis det viste seg at allmennaksjeselskapene etter to år ikke gjennomførte dette.

Pr. juli 2005 var det bare 68 av til sammen 519 allmennaksjeselskaper som oppfylte kravene. Kvinneandelen i styrene var på gjennomsnittlig 16 prosent.

– Vi regner med at selskapene vil oppfylle lovens krav og at problemstillinger knyttet til tvangsoppløsning derfor egentlig er teoretisk, sier justisminister Knut Storberget.

– Siden det har vært uttrykt bekymring fra enkelte når det gjelder sanksjonssystemet, finner vi det riktig å gi Regjeringen en viss sikkerhetsventil. Det vil skje i form av en regel som gir adgang til å hindre tvangsoppløsning i påvente av at mangler når det gjelder styret, daglig leder og revisor, blir rettet opp. I den forbindelse vil vi igjen gjøre en vurdering av om vi skal gi en tvangsmulkt i påvente av at forholdet rettes opp. Regelen vil være et redskap for Regjeringen i helt spesielle tilfeller, og innebærer ingen dispensasjonsadgang eller unntaksmulighet for selskapene, sier justisministeren.

Les mer:

  • Pressemelding fra Barne- og familiedepartementet og Justisdepartementet.