Historisk arkiv

Legeattest-saken og Justisdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Helse- og omsorgsministeren og Justis- og politiministeren har blitt enige om å nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå systemet med sakkyndige i rettsapparatet. Det er HOD som skal lede det praktiske arbeidet.

Legeattest-saken og Justisdepartementet

Helse- og omsorgsministeren og Justis- og politiministeren har blitt enige om å nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå systemet med sakkyndige i rettsapparatet.Det er Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) som skal lede det praktiske arbeidet.Justisminister Knut Storberget mener det er riktig å gå gjennom reglene og rutinene for bruk av sakkyndige uavhengig av den aktuelle saken som granskes av helsemyndighetene og som nå politietterforskes.

– Justisdepartementet er i ferd med å skaffe oversikt over hvilke benådningssaker og andre saker som eventuelt kan ha berøringspunkter til Helsetilsynets tilsynssak og den pågående etterforskning. Om disse sakene skal gjenåpnes, må vurderes nærmere når resultatene av etterforskningen foreligger, sier justisminister Knut Storberget.

– Påstandene om utstedelse av falske helseerklæringer fra leger og psykologer, slik Dagens Næringsliv hevder i en reportasje, er svært alvorlige. Dersom Dagens Næringslivs påstander er riktige, viser det at privatpraktiserende leger og psykologer kan komme inn og indirekte overprøve viktige deler av det offentlige strafferettssystemet. Dette er en systempolitisk utfordring. Jeg tror vi i større grad trenger offentlig fagpersonell til denne virksomheten, sier Storberget.

– Regjeringen mener at virksomheten innen politi og domstoler bør skje i offentlig regi. Ett eksempel er forsøksordningen med privatisering av fangetransport i Telemark og Vestfold, som vi nå vil avslutte. Ved at virksomheten skjer i offentlig regi reduserer det muligheten for at noen kan utnytte systemet i vinnings hensikt, mener justisministeren

Storberget kan ikke utelukke at han som advokat kan ha vært inne i saker hvor psykolog Sandstrøm har avgitt faglige erklæringer. Han arbeidet ved advokat Tor Erling Staffs kontor fra 1990 til 1992. Justisministeren har bedt departementet undersøke om dette kan få følger for hans habilitet.

En arbeidsgruppe som skal gjennomgå sakkyndiges rolle kan blant annet ta et utgangspunkt i utredningen fra Rognum-utvalget (NOU 2001:12 om Rettsmedisinsk sakkyndige i straffesaker). Utvalget vurderte blant annet habilitetsregler, de sakkyndiges mandater, intern kvalitetssikring og utdannelsen i rettsmedisinske fag.

Mer om legeerklæringer og straffesaker
Hvordan behandles søknader om benådning

Oppdatert: 01.11.2005