Historisk arkiv

Unge og enslige mest utsatt for vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Unge mennesker er samlet sett mest utsatt for vold og trusler om vold. Sett ut fra familiefase er enslige voksne like utsatt. Dette kommer fram i en ny analyse fra Statistisk Sentralbyrå som Justisdepartementet har finansiert.

Unge og enslige mest utsatt for vold og trusler om vold

Unge mennesker er samlet sett mest utsatt for vold og trusler om vold. Sett ut fra familiefase er enslige voksne like utsatt. Dette kommer fram i en ny analyse fra Statistisk Sentralbyrå, finansiert av Justisdepartementet.

Ut fra den volden som er kartlagt i Levekårsundersøkelsene i perioden 1997-2004 er hvert tredje tilfelle av all vold mot voksne i Norge rettet mot enslige i alderen 16-24 år. Etter hvert som man blir eldre, og de fleste går over i parforhold og barnefamilier, er det de enslige som er mest utsatt. Enslige kvinnelige forsørgere er spesielt utsatt, og familievold utgjør en større andel av volden for disse enn for andre voldsofre.

Generelt er det slik at unge menn, i større grad enn unge kvinner, opplever å bli utsatt for vold i forbindelse med uteliv. Tre fjerdedeler av alle voldstilfeller mot unge menn har skjedd ute på offentlig sted, mens dette gjelder for en tredjedel av all vold mot unge kvinner.

Nesten halvparten av alle voldstilfeller mot unge kvinner, og hvert tiende tilfelle mot unge menn, skjer i eller ved egen eller andres bolig. Mer enn tre fjerdedeler av all vold mot menn er også utført av en helt eller delvis ukjent gjerningsperson, for kvinner gjelder dette for under halvparten.

Det er i tillegg slik at tre fjerdedeler av alle voldstilfeller mot unge menn, og halvparten av alle tilfeller mot kvinner, er utført av en ruspåvirket gjerningsperson.

Les mer om temaet vold og trusler i Samfunnsspeilet nr. 6, 2005 på hjemmesiden til Statistisk sentralbyrå.