Historisk arkiv

Bedre innhold i soningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagsavisen 2.12.2006

Hvis vi kan få flere innsatte bort fra en kriminell løpebane, reduserer vi samtidig vold og kriminalitet i samfunnet. Justisminister Knut Storberget har som mål å fjerne soningskøen innen 2009.

Bedre innhold i soningen

Svarinnlegg Dagsavisen 2.12.2006
av justisminister Knut Storberget

Hvis vi kan få flere innsatte bort fra en kriminell løpebane, reduserer vi samtidig vold og kriminalitet i samfunnet.

Juss-Buss reiser viktige spørsmål i sitt innlegg. Jeg er glad for en debatt om innholdet i soning, og mener at å redusere køen faktisk bidrar til bedre innhold. La meg forklare.

Jeg har som mål at soningskøen skal være fjernet i 2009. Tilsynelatende handler kønedbygging bare om kvantitet, men tiltakene bidrar også til bedre kvalitet. Når soningskøen er borte, får betjentene blant annet frigjort tid til å være kontaktbetjenter for de innsatte. Når Regjeringen samtidig styrker helse-, utdannings- og kulturtilbudet for de innsatte, øker det muligheten for å komme bort fra en kriminell løpebane.

Alle som gjennomfører fengselsstraff i Norge, skal tilbake til et liv ute i samfunnet. God opplæring er et viktig virkemiddel for å mestre livet etter soning. Denne regjeringen har økt budsjettet til utdanning under soning vesentlig.

Vi må tenke i nye baner, blant annet om straffereaksjon i frihet. Derfor har friomsorgen fått styrket sine budsjetter. Før sommeren skal alle samfunnsstraffdommer kunne iverksettes innen fristen. Vi ønsker økt bruk av alternative straffereaksjoner, ikke minst for ungdom. Det er et viktig mål i en stortingsmelding som nå behandles i Stortinget.

Tilbakefallsprosenten er for stor i dag. Hvis vi kan få flere innsatte bort fra en kriminell løpebane, reduserer vi samtidig vold og kriminalitet i samfunnet. Det kommer hele samfunnet til gode. Og flere tiltak kommer. Vi arbeider med en stortingsmelding om kriminalomsorg i sin fulle bredde, som skal legges frem i 2008. Alle relevante fagmiljøer vil bli hørt, og jeg oppfordrer Juss-Buss til å delta i den åpne prosessen vi legger opp til.