Historisk arkiv

Beredskapstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

En rekke tiltak er iverksatt i justissektoren de senere årene for å ruste opp samfunnets beredskap mot ulykker, kriser og terror.

Beredskapstiltak

En rekke tiltak er iverksatt i justissektoren de senere årene for å ruste opp samfunnets beredskap mot ulykker, kriser og terror. I tillegg er det iverksatt en rekke beredskapstiltak på andre samfunnsområder, bl.a. samferdsel og helse. Ytterligere informasjon om disse gir de ulike fagdepartementene.

Aktuelle beredskapstiltak relatert til justissektoren:

Nye politimetoder for å hindre straffbare handlinger
Politiet har fått utvidet muligheten til å gripe inn før en alvorlig straffbar handling blir begått, ved bl.a. å bruke romavlytting og identifisering av kommunikasjonsanlegg. Hensikten er å forhindre at handlingen blir gjennomført. Tillatelse til bruk av tvangsmidler for å avverge kriminalitet kan åpne for ransaking, skjult fjernsynsovervåkning, teknisk sporing, beslag, utleveringspålegg og kommunikasjonskontroll. Strenge vilkår, kontroll og målretting av lovtiltakene skal sørge for at personvernet og rettssikkerheten ivaretas.

I de aller mest alvorlige sakene kan politiet gripe inn på et tidlig tidspunkt, før det foreligger skjellig grunn til mistanke om at kriminalitet er begått.

Les mer

Straffebud mot terrorhandlinger som kan gi lovens strengeste straff
I tillegg til eget straffebud er det tidligere vedtatt forbud mot finansiering av terrorisme. For å hindre finansiering av terrorisme er det vedtatt regler om båndlegging (frysing) av verdiene som tilhører noen som kan mistenkes for å ha begått en terrorhandling. I tillegg er det innført en rekke andre lovendringer, blant annet i utlendingsloven, slik at det kan lede til utvisning å gi trygt tilholdssted til noen som har begått en terror-relatert handling.

Justisdepartementet arbeider med en ny straffelov der det tas sikte på å utarbeide et kapittel med antiterrorlovgivning. Et utkast skal etter planen bli sendt på høring før nyttår 2006, og blant annet inneholde bestemmelser om gjennomføring av en nylig utarbeidet Europarådskonvensjon i norsk rett.

Utvidet fullmakt for Politiets sikkerhetstjeneste med kontroll fra Stortinget
Politiets sikkerhetstjeneste får på strenge vilkår lov å bruke tvangsmidler som ikke skjer som ledd i etterforskning, dersom det er grunn til å undersøke om noen forbereder terrorhandlinger, ulovlig etterretningsvirksomhet eller voldshandlinger, eller trusler rettet mot blant annet representanter for Kongehuset, Stortinget, Høyesterett eller regjeringen. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste skal kunne etterkontrollere PSTs arbeid.

Les mer

Ny struktur for krisehåndtering innført
Den strategiske krisehåndteringen er fra sommeren 2005 forsterket og organisert på følgende måte:

  • Regjeringen fatter politiske beslutninger om de overordnete mål og rammer for krisehåndteringen
  • Regjeringens kriseråd ivaretar og sikrer strategisk koordinering, blant annet mellom berørte departementer. Kriserådet ledes av departementsråden i det departementet som er mest berørt av krisen (lederdepartementet).
  • Lederdepartementet er ansvarlig for løpende strategisk ledelse av krise-håndteringen. Lederdepartementet rapporterer og fremskaffer beslutningsgrunnlag til Regjeringens kriseråd og Regjeringen.
  • Krisestøtteenheten bidrar med støttefunksjoner til lederdepartementet og Regjeringens kriseråd.

Les mer

Egen krisestøtte-enhet opprettet
Krisestøtte-enheten bidrar med støttefunksjoner til lederdepartementet, men overtar ikke ansvar og oppgaver som hører til det ordinære sektor- eller linjeansvar i statsforvaltningen. Krisestøtte-enheten er etablert for å kunne øke de ressursene departementene har i krisesituasjoner, blant annet gjennom formidling av personalressurser, lokaler, tekniske løsninger etc.

Tettere samarbeid mellom sektorer
En kontaktgruppe for forebygging av terrorhandlinger er etablert for å styrke og formalisere den gjensidige informasjonsutvekslingen mellom ulike offentlige myndigheter og privat næringsliv.

Kritisk infrastruktur kartlagt
Et utvalg har kartlagt og utredet virkemidler for beskyttelse av landets kritiske infrastrukturer og kritiske samfunnsfunksjoner. Justisdepartementet går nå gjennom forslagene og vurderer hvordan utredningen best kan følges opp.

Les mer

Beredskap mot masseødeleggelsesvåpen styrket
Regjeringen har styrket nasjonal beredskap mot bruk av masseødeleggelsesvåpen gjennom konkrete tiltak i regi av Statens strålevern, helseforetakene, politiet og Veterinærinstituttet. Tiltakene inkluderer:

  • Ekstra midler til å øke kompetansen og evnen til å håndtere biologiske og kjemiske stridsmidler innen politiet, Sivilforsvaret og helseberedskapen
  • 16 mobile renseenheter mot forurensing fra masseødeleggelsesvåpen til bruk på skadestedet og 16 renseenheter er utplassert på sykehus
  • Opplæringstiltak for å høyne beredskapen mot kjemiske stridsmidler i Sivilforsvarets Fredsinnsatsgrupper og hos nødetatene (helse, brann, politi) i de største byene og tettstedene i landet

Flere øvelser holdes for å sikre samfunnets krisehåndtering
En rekke krisehåndteringsøvelser er avholdt de senere årene med deltagelse fra sentralt, regionalt og lokalt nivå. I midten av oktober 2006 går Øvelse Oslo – den største av dem alle – av stabelen. Hensikten er å øve myndighetenes evne og kapasitet til å håndtere konsekvensene av et omfattende terroranslag.

Økt antall tilsyn i departementene
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har økt antall tilsynet med private og offentlige virksomheter for å kontrollere at sikkerheten og regelverket ivaretas godt nok. Fra 2005 føres årlig tilsyn med seks departementer. Dette betyr at beredskapsarbeidet i hvert departement blir kontrollert hvert tredje år – i tillegg til statusrapporter til DSB.

Sentrale aktører

Justisdepartementet
Justisdepartementet har samordningsansvar for samfunnets sivile sikkerhet og ansvar for et omfattende tilsynsarbeid med sikkerhet gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og hovedredningssentralene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet, er pådriver for å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser og fører tilsyn for å hindre tap av liv og verne om helse, miljø og materielle verdier i forbindelse med ulykker, katastrofer og andre uønskede hendelser i fred, krise og krig.

DSB sine nettsider

Politiets sikkerhetstjeneste (PST)
PST utfører både operativt politiarbeid (forebygging og etterforskning av lovbrudd, samt livvakttjeneste) og rådgivningsvirksomhet overfor overordnede og sideordnede norske myndigheter. I tillegg utarbeider PST trusselvurderinger.

PST sine nettsider

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
Nasjonal sikkerhetsmyndighet koordinerer forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollerer sikkerhetstilstanden i stats- og kommuneforvaltningen, samt private virksomheter som er leverandører av varer eller tjenester til det offentlige i forbindelse med sikkerhetsgraderte anskaffelser.

NSM sine nettsider