Historisk arkiv

Fusjon med utenlandske selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har sendt på høring forslag om nye regler i allmennaksjeloven og aksjeloven slik at norske selskaper kan fusjonere med selskaper i EØS-landene.

Fusjon mellom norske og utenlandske selskaper

Regjeringen har sendt på høring forslag om nye regler i allmennaksjeloven og aksjeloven slik at norske selskaper kan fusjonere med selskaper i EØS-landene.

Reglene foreslås som ledd i gjennomføringen i norsk rett av et EU-direktiv om fusjon over landegrensene av selskaper med begrenset ansvar.

Det er i dag ikke adgang til å gjennomføre en fusjon, i ordets rettslige forstand, mellom et norsk og et utenlandsk selskap. Et unntak gjelder for europeiske selskaper og europeiske samvirkeforetak, der det er egne særregler.

Etter de foreslåtte nye reglene i allmennaksjeloven og aksjeloven vil et norsk selskap kunne fusjonere med et selskap som hører hjemme i en annen EØS-stat. Det foreslås i tråd med direktivet en særskilt prosedyre som skal gjelde for slike fusjoner, og det foreslås regler blant annet om ikrafttredelse av fusjonen og om rettsvirkninger om fusjonen. Direktivet har egne regler som skal sikre arbeidstakernes innflytelse i det fusjonerte selskapet. I høringsnotatet er det lagt opp til at disse reglene skal gjennomføres i en forskrift, på samme måte som de tilsvarende reglene som gjelder for europeiske selskaper og europeiske samvirkeforetak.

Direktivet gjelder bare fusjon over landegrensene, ikke fisjon. I høringsnotatet foreslås likevel regler som skal legge til rette også for internasjonale fisjoner.

Formålet med direktiv 2005/56/EF om fusjon over landegrensene er å tilrettelegge for samarbeid og konsolidering av selskaper med begrenset ansvar i ulike EØS-stater. Direktivet inngår som en del av EUs generelle selskapsrettslige prosjekt i oppfølgningen av Kommisjonens "Action Plan on company law and corporate governance in the Euopean Union".

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tone Ofstad, tlf 22 24 53 74

Aktuell lenke

Høring vedrørende endringer i allmennaksjeloven og enkelte andre lover