Historisk arkiv

Graver-rapporten på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Påstander om falske erklæringer til domfelte som ville slippe fengselsstraff, var bakgrunnen for Graver-utvalgets foreslag til tiltak for å sikre kvalitet og legitimitet i sakkyndigerklæringer helsepersonell avgir til justissektoren. Rapporten er nå sendt på høring.

Graver-rapporten på høring

Påstander om at det ble utstedt falske erklæringer til domfelte som ville slippe fengselsstraff eller prøve å oppnå enklere soningsforhold, var bakgrunnen for Graver-utvalgets forslag til tiltak. Forslagene skal sikre kvalitet og legitimitet i sakkyndigerklæringer som helsepersonell avgir til justissektoren.

I samråd med Justisdepartementet, sender Helse- og omsorgsdepartementet rapporten på høring med frist 15. oktober 2006.

- Det er viktig for rettsvesenet at erklæringene fra helsevesenet er opplysende og troverdige og kan gi grunnlag for riktige beslutninger, sa justisminister Knut Storberget, da utredningen ble overlevert i mai 2006.

Arbeidsgruppen har blant annet utarbeidet utkast til egen forskrift om helsepersonells utstedelse av attester, erklæringer og lignende. Videre har den anbefalt at det utarbeides standardskjemaer som helsepersonell skal benytte når det utstedes attester/erklæringer. Gruppen har også forslått andre tiltak, blant dem opprettelse av fagkyndig instans som retten kan konsultere ved tvilstilfeller og sentralisert behandling av saker som gjelder soningsutsettelse.

Arbeidet ble ledet av professor dr.juris Hans Petter Graver.

Les høringen her.