Historisk arkiv

Retningslinjer for forvaring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Retningslinjer for gjennomføring av forvaring er sendt på høring. Hvilket soningsinnhold en forvaringsdom skal ha og hvordan sikkerhet kan ivaretas, er noen temaer som tas opp.

Retningslinjer for forvaring

Retningslinjer for gjennomføring av forvaring er sendt på høring til kriminalomsorgens regioner og andre berørte instanser. Det er ikke lagt opp til endringer i behandling av forvaringsdømte. Retningslinjene er en formalisering av praksis etter nær fem års erfaring med forvaring som straffereaksjon.

Hvilket soningsinnhold en forvaringsdom skal ha, hvordan sikkerhet kan ivaretas for den enkelte og for samfunnet og hvem som bør kontaktes ved en eventuell prøveløslatelse, er noen temaer som tas opp. I retningslinjene går man også gjennom beslutningsmyndighet, risikovurderinger, observasjon og registrering. Utkastet har bestemmelser om saksbehandlingen og samarbeidet mellom kriminalomsorgen og politi, påtalemyndighet og forvaltningssamarbeidende etater.

Bakgrunn

  • Forvaring ble innført som straff 1. januar 2002.
  • I 2004 kom forskriften om gjennomføring.
  • Kriminalomsorgen har nå opparbeidet nok erfaring til å foreslå mer detaljerte retningslinjer som skal utfylle og presisere resten av regelverket.

JD fakta
Forvaring er en straff som domstolene kan idømme der det er begått alvorlig kriminalitet og en tidsbestemt fengselsstraff ikke vurderes som tilstrekkelig for å beskytte samfunnet. Det er også et krav for å idømme forvaring at det er fare for gjentagelse av straffbare handlinger. Forvaringsdømte er i dag hovedsakelig innsatt ved Ila fengsels og forvaringsanstalt (menn) og ved Bredtvedt fengsels og forvaringsanstalt (kvinner).

Les høringen her.